Екоминистърът обеща на еколозите да разясни идеите си за Пирин

Екозащитниците не се отказаха и се събраха на протест под прозорците на МОСВ, въпреки че по-рано днес ведомството обяви, че ще отмени решението си за предварителното изпълнение на Плана за НП "Пирин".

На извънреден брифинг Служебният екоминистър Ирина Костова обяви, че за да бъде обществеността абсолютно запозната, ще бъде направена екологична оценка.

Костова изтъкна, че е нужна информираност на гражданите. Решенията, които се вземат, трябва да бъдат разбираеми. "Това ще бъде направено оттук нататък, с оглед на малкото време в което съм тук", изтъкна служебният екоминистър.

Според екоминистъра, се касае за прецедент, експерти й подавали информация, че досега не е правена такава екологична оценка.

Нели Дончева от WWF изтъкна, че и друг път са правени екологични оценки и даде пример с природен парк "Странджа". По думите й, върху 60% от територията на НП "Пирин" ще може да бъде извършвано горскостопанска дейност. Ще може да се сече, а там са едни от най-прекрасните гори, възмути се екозащитникът.

Припомняме, през празничните почивни дни стана ясно, че в последния работен ден МОСВ е издало разрешение за актуализация на плана за стопанисване на парка "Пирин".

Румен Радев излезе с позиция във "ФейсбукЕколозите смятат, че министърът на околната среда и водите и заместникът й трябва да понесат отговорност. Еколозите шестват по бул. "Мария Луиза", като това доведе до блокиране на движението.

Причината за недоволството, което се породи, беше отмяната на изискването да се направи оценка по ОВОС.

Тази сутрин президентът , в която настоя подчиненото му служебно правителство да гарантира обществения интерес във връзка с казуса с Национален парк Пирин.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Па
    Парнас
    2 0
    20:14, 7 мар 2017
    Абе докога ще се съобразяваме с измислените претенции на шепа платени клакьори? Некадърника Белев и хората му изпуснаха поръчка за милиони за изготвянето на план за управление на Пирин и затова сега са решили да си отмъщават.
  • 2
    Ив
    Иван
    1 0
    23:57, 7 мар 2017
    Екоизмамници такива! Това са платена шайка професионални протестъри, които спират развитието на българският туризъм!
  • 3
    Ни
    Ники
    0 0
    13:58, 8 мар 2017
    Ама госпожа, те не искат разяснения. Те много добре знаят какво се случва, но изпълняват поръчка. Колкото й да им разяснявате и челни стойки да им правите, те са получили едни пари, за да се блокира развитието на туризма в България. Това е самата истина. За това и се събират на протести за щяло и нещяло. И ако Правителството им отстъпва всеки път като се съберат 5 човека, то тогава протести ще има всеки ден за каквото и да се сетите.

Още новини

Последни новини