17 °C

Разкриха защо голите къртичести плъхове не се разболяват от рак

Изненадващо ново откритие за напълно лишените от козина, сбръчкани, подземни гризачи, може да проправи път за нови терапии за лечение на рак при хората, смятат учени.

Голият къртичест плъх е на практика сляп и живее под земята в Източна Африка. Той отдавна е обект на интереса на учените, заради необичайните си характеристики.

Студенокръвното същество с големи зъби и малки очи е имунизирано срещу определени видове болка, може да оцелее 18 минути без кислород и живее над 30 години, опровергавайки биологичните закони на стареенето.

Къртичестият плъх е силно устойчив на рак, характеристика, която го превърна във фокус на редица научни изследвания.

Предишни проучвания заключиха, че ракът е почти непознат сред тези гризачи – наблюдавани са едва няколко случая на заболяването, защото здравите им клетки са просто имунизирани от израждане в ракови.

Въпреки това изследователи от Университета в Кеймбридж демонстрирали за пръв път, че гените, които причиняват рак в клетките на други видове гризачи, могат да превърнат и клетките на къртическия плъх в ракови.

Това което отличава къртичестият плъх от останалите гризачи, е сложна система от молекули, обграждащи клетките, включително имунните.

Учените вярват, че взаимодействието с тази система, позната като микросреда, спира рака още в ранните му етапи.

В рамките на изследването, учените анализирали 79 различни клетъчни проби от червата, бъбреците, панкреаса, белите дробове и кожата на 11 къртически плъха. Заразили клетките с модифицирани вируси, за да въведат гени, за които се знае, че предизвикват рак при мишките и плъховете, но не очаквали това да превърне клетките на къртичестите плъхове в ракови.

“За наша изненада, заразените клетки започнаха да се делят бързо. Знаехме, че този ускорен растеж е знак, че са се изродили в ракови”, казват учените.

Екипът инжектирал тези клетки в мишка, която в рамките на няколко седмици развила тумори. Според учените това е доказателство, че средата е тази, която пречи на появата на рак при къртичестите плъхове.

Откритието противоречи на друго изследване, според което клетките на къртичестите плъхове са еволюирали така, че да не се превръщат в ракови.

Учените от Кеймбридж ще продължат да изследват механизмите, предотвратяващи развитието на ракови клетки при голите къртически плъхове, за да открият нови методи за лечение на рак при хората.

Източник: independent.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини