13 °C

Изследване: 40% от заразените с новия коронавирус в италиански град са били без симптоми

Изследване върху инфекцията с новия коронавирус, поразила почти цялото население на поставения под карантина северен италиански град Во, установи, че 40 на сто от заразените не са проявили никакви симптоми, съобщи Ройтерс.
Тези резултати са знак, че безсимптомните случаи имат голямо значение за разпространението на пандемията.

Изследването, ръководено от учен от университета в Падуа, Италия и Импириъл колидж в Лондон, показва, че масовото подлагане на тестове плюс изолацията и поставянето на общности под карантина могат да спрат бързо локалното разпространение на заразата.

"Въпреки тихото и широко разпространение, болестта може да бъде контролирана", каза Андреа Крисанти, преподавател в Падуа и в Импириъл Колидж и ръководител на изследване. "Подлагането на тестове на всички граждани, независимо дали имат симптоми или не, дава възможност да не се позволи заразата да излезе от контрол".

Крисанти се прочу в Италия заради твърдата си позиция за масово изследване, дълго преди Световната здравна организация да даде препоръка за това.

Град Во с население близо 3200 души бе поставен под карантина за четиринадесет дни още на 21 февруари. За този период бяха изследвани почти всички жители на града за вируса SARS-CoV-2. Анализ на резултатите, публикуван от Nature в понеделник, показа, че в началото на карантината 2,6 на сто от населението на Во - 73-ма души, са дали положителен тест за новия коронавирус. След две седмици само 29 души са били с положителни проби. И в двата случая около 40 процента от положителните проби не са имали никакви симптоми. Но тъй като всички случаи с коронавирус са поставени под карантина, разпространението на болестта се забавя и е ефективно потиснато за няколко седмици, смятат учените.

Според Крисанти успехът с масовото изследване в гр.Во е бил пример за политиката на здравните власти в регион Венето и оказва "огромно въздействие върху хода на епидемията" там в сравнение с други части на Италия. 

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини