Парламентът отхвърли президентското вето върху промените в Закона за МВР

Парламентът отхвърли ветото на президента върху промените в Закона за Министерството на вътрешните работи. Депутатите приеха повторно измененията със 136 гласа "за", 59 "против" и без въздържали се.

Промените бяха гласувани на 11 юни т.г. Президентът върна някои текстове за ново обсъждане с аргумента за дублиране на функции по охрана на лица. Държавният глава посочва, че с приетите разпоредби се създава правна възможност новата главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма" да охранява и лицата на висши държавни длъжности, представители на друга държава, ръководители на международни организации и институции. Според мотивите на президента охраната от MBP се наслагва към охраната от Националната служба за охрана.

От ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" обявиха, че няма да подкрепят президентското вето. Според ГЕРБ става въпрос за взаимодействие, а не за дублиране на функции, и целта на промените е охрана на служители на органите на държавна власт при конкретна застрашеност.

От "БСП за България" посочиха, че с измененията се създава конкуренция между институциите и се прави опит за изземване на функции от президента и прехвърлянето им на изпълнителната власт.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини