8 °C

Пещера "Добростански бисер" приема посетители вече повече от месец

Туристическият обект " Добростански бисер" функционира на пълни обороти при спазване на всички противоепидемични мерки, въведени от Министерството на здравеопазването. 

От откриването ( 05.06.20 г. ) до вчера ( 06.07.20 г. ) обектът е посетен от над 800 души въпреки епидемичната обстановка.

Посещенията са осъществявани при строго спазване на противоепидемичните мерки.

За посочения период постъпленията от входни такси за пещерата са в размер на 3 165 лева, а 648 лева - от продажба на сувенири и други стоки.

За "Добростански бисер" разказва директорът на ОП "Туризъм" към община Асеновград Димитър Кирков.

Пещерата е малка, но с годините природата е изваяла най-различни изображения. Вътре най-вече могат да се видят сталагмити, сталактити, сталактони. Има и малки езерца, в които се образуват бисерчета. 

В пещерата има различни образувания, които всеки един посетител може да оприличи на различни фигури ( плачеща майка, заек, вълк и др.).

Пещерата се намира от 5 километра от асеновградското село Добростан. Пътят е асфалтиран и стигайки до вече нефункциониращата хижа "Марциганица", където могат да се паркират колите, има близо 800 метра пешеходен маршрут.

Преминава се през туристическа пътека, която е маркирана със зелена маркировка. Тя води точно до пещерата.

Същата пътека води до село Югово и от там достига до хижа "Пашалийца". 

Пешера "Добростански бисер" е проучвана за пръв път през 1963 г. А през 1973 г. е картирана.

През 90-те години на миналия век се стопанисва от туристическо дружество "Безово". През 2010 г. пешерата се възстановява и 2018 г. се предоставя за стопанисване на ОП "Туризъм" към община Асеновград.

Пещерата е с работно време: петък, събота и неделя, на всички празнични дни и през седмицата - по предварителна заявка за групи, състоящи се от не по-малко от 15 души.

Добростанският карстов район е вторият по богатство на пешери след карлуковския район. Има над 250 картирани пещери. Част от тях  са "Иванова дупка", "Каргина дупка", "Иванова вода", "Дружба", "Ледница", "Капчика".

Влизането в пешерите е забранено. Единствената социализирана, в която туристическите посещения са разрешени, това е "Добростански бисер".

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 25.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Намесвате се решително във въпрос, касаещ всички на работното място. Имате достатъчно енергия и опит да се справите с този въпрос, но това ще отнеме ценно за вас време. Въпреки това сте склонни на жертви, щом смятате че нещо си струва. Помагате на приятел да се справи с личен проблем. Оставете си време лично за себе си вечерта и си починете добре.
25 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
В обкръжението си имате хора, които не са безразлични към успехите ви. Но това не значи, че ги споделят, напротив. Пазете се от лицемерието им и не ги допускайте близо до себе си. Погрижете се да приведете в ред документацията си, възможни са проверки. Желание, свързано с определен човек ще ви срещне по-скоро с него.
25 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Новите изисквания на работното място ще ви накарат да попълните знанията си с допълнителна информация. Целите ви са осъществими, но с повече работа. Засилените контакти и възстановено сътрудничеството с човек, от професионалната сфера, в която се трудите ще ви помогнат по-скоро да постигнете желаните резултати.
25 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще бъде успешен, колкото и да ви се вижда странно това. Потиснете тревогите си, защото нямате причини да унивате. Самочувствието ви е достатъчно на ниво за да градите добро бъдеще. Ще имате развитието на въпрос, касаещ не само вас, но и онези, с които работите. Ще получите подкрепа и нещата ви ще се придвижват ускорено напред.
25 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
В задачи и приятни вълнения ще премине деня на по-вечето от вас. Успехът изисква да покажете добра организация и старание в работата, но нищо да тук няма да ви затрудни. Бизнес-новина или друга интересуваща ви вест ще повиши настроението ви и ще ви подтикне към активност, за да не пропуснете момента.
25 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Всеотдайни сте към работата си и това ще ви донесе резултати. Спокойният и ведър тон ви помага да постигнете разбирателство с околните. Откриват ви се възможности за допълнителни доходи през следващите дни. В личен план сте прекалено съсредоточени върху развитието на една връзка и не забелязвате интереса към себе си от някой друг около вас.
25 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Разнообразен и приятен ден, без нежелани изненади. Деловият ви нюх ще ви подскаже най-удачното решение. Печалбите ще надхвърлят очакванията на мнозина от вас. Не се нагърбвайте с непосилни задачи, концентрирайте се върху непосредствените си ангажименти.
25 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Заели сте изчаквателна позиция в делови план, а това едва ли е най-доброто, което можете да направите. Моментът е подходящ за активни действия, но ще трябва да бъдете внимателни Възможни са грешки ако сте прекалено самоуверени. Вие сте тези които давате тон в личните си взаимоотношения, а това може да не се хареса на определени хора. Съобразявайте се повече.
25 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако заниманията ви днес будят у вас напрежение и понижават настроението ви, не се колебайте да ги отложите. Добре е да сте спокойни и приветливи. Поставяте основите на бъдещи проекти, изискващи внимание и проникновеност. Семейна среща ще ви събере с роднини и близки приятели.
25 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
След упорита работа успявате да постигнете печалби, които отдавна са ваша цел. Независимо от характера на работата ви днес, имате отлични шансове за реализация, които не бива да пренебрегвате. Добре ще е ако работите съвместно с колегите си, тъй като това ще задвижи делата ви и ще ви улеснява в редица моменти. Не пренебрегвайте сърдечния партньор.
25 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако срещнете неразбиране по професионален въпрос, не губете присъствие на духа. Аргументирано защитете тезата си, а може и да вникнете в тази на опонента си. Винаги може да научите нещо полезно и практично. Ситуацията ще ви подскаже как да действате, доверявайки се на разума, опита и възпитанието си.
25 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имайте повече търпение в работата си и в общуванията си с хора, които ви създават проблеми. Но за да са успешни начинанията ви, не въвеждайте други в подробностите. Когато те станат факти, тогава говорете за тях. Представителките на нежния пол ще са впечатлени от интересен човек и ще потърсят по-пряк контакт с него.
25 ное 2020
Последни новини