Русенската опера пламнала, докато я ремонтирали след наводнение

Началото на ремонта на покрива на Русенската опера, който изгоря вчера, ще бъде максимално бързо. Това каза в крайдунавския град министърът на културата Боил Банов.

"Направихме оглед снощи. Има изключителни пожарникари в Русе. Направили са максималното, за да локализират пожара, и са успели. Това води само до щета на покрива. Вследствие на експертната работа на пожарникарите щетите са много по-малко, отколкото биха могли да бъдат. Съхранено е всичко останало - като костюми, инструменти. В тази лоша ситуация има и добра новина", каза Банов.

По думите му сега предстои разследване, за да се установят причините за пожара. Най-важното е, че сградата е на 100 процента застрахована, като предстои оценка на щетите.

Банов коментира, че началото на ремонта ще бъде максимално бързо, но има обществени поръчки.

"Кога ще се възстанови покривът и как - всички ще знаем във времето. Всяка стъпка ще бъде обществено достояние", каза Банов.

Той каза още, че Русенската опера има къде да изнася своите спектакли и тя няма да затвори.

Директорът на Русенската опера Иван Кюркчиев заяви, че през лятото операта ще изнася спектакли на открито.
"Имаме зала "Филхармония", ще разговарям и с общината, за да използваме Доходното здание", каза Кюркчиев.
Той благодари още веднъж на русенските пожарникари, които са реагирали много бързо и са се справили със сложната ситуация.

"Спасили са декорите, костюмите, музикалните инструменти. В гримьорните дори не е влязла вода. Тепърва ще се прави разследване. Сцената е опушена. Има вода в коридорите, но ще се почиства и ще се оправя", каза Кюркчиев.
Той е разговарял с фирмата, която от няколко дни прави ремонт на покрива на операта заради наводнението от последния интензивен дъжд.

Кюркчиев обясни, че предстои да се докаже причината за пожара. Той е разговарял с работниците, които полагат хидроизолация, но според него не трябва да се отправят толкова бързо обвинения. По думите му, причината може да бъде и късо съединение, предизвикано от теча миналата седмица.

Банов е в Русе със своя заместник Румен Димитров. Двамата разговаряха тази сутрин и с артистите на Държавната опера. Пред тях Димитров обясни, че ако застраховката не успее да покрие напълно щетите, ще помогне и Министерството на културата.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини