Откриха бактерия в червата, която намалява на риска от сърдечни заболявания

Учените откриха, че една от добрите бактерии, намиращи се в червата на човека, носи неизвестна досега ползаза здравето - намаляване на риска от сърдечни заболявания.

Активността на бактериите Eubacterium limosum в червата намалява производството на химикал, който е свързан с развитието на запушени артерии. След като се произвежда в червата, химикалът навлиза в кръвта и пътува до черния дроб, където се превръща в най-вредната му форма.

Изследователите от Университета на Охайо проследяват поведението на бактериите към семейство протеини, за които подозират, че биха могли да обяснят как червният микробиом допринася за човешкото здраве. По същество тези микроби се конкурират с лоши бактерии за достъп до същите хранителни вещества в червата и ако добрите бактерии спечелят, те могат да предотвратят здравословни проблеми, които могат да се получат от това как тялото метаболизира храната.

Предстои много повече работа, но учените виждат потенциал този микроб, Eubacterium limosum, да бъде използван за терапевтични цели в бъдеще. Предишни изследвания вече показаха, че бактерията е "добра", защото успокоява възпалението в червата.

"През последното десетилетие стана ясно, че бактериите в човешките червавлияят на здравето ни по много начини. Организмът, който изследвахме, влияе върху здравето, като предотвратява проблемното съединение да стане по-лошо", казва Джоузеф Кшицки, професор по микробиология в щатския университет на Охайо и старши автор на изследването. "Рано е да се каже дали тази бактерия може да има терапевтична стойност. Но работим по това."

Изследването е публикувано онлайн в Journal of Biological Chemistry.

Химикалът, свързан със запушените артерии, характерни за атеросклерозата, се нарича триметиламин, или ТМА. Произвежда се по време на метаболизма, когато някои чревни микроби - обикновено бактерии, считани за безполезни за хората, взаимодействат с определени хранителни вещества от храната. Сред тези хранителни вещества е L-карнитин, химично съединение, което се намира в месото и рибата, което също се използва като хранителна добавка за възстановяване след тренировка.

Кшицки и неговите колеги откриха, че E. limosum взаимодейства с L-карнитин по различен начин в червата и че взаимодействието елиминира ролята на L-carnitine в производството на TMA (други хранителни вещества също участват в производството на TMA в червата).

Изследователите свързват полезното поведение на бактериите с протеин, наречен MtcB - ензим, който отрязва специфични молекули от съединенията, за да помогне на бактериите да генерират енергия и да оцелеят. Процесът се нарича деметилиране и включва отстраняване на една метилова група - въглероден атом, заобиколен от три водородни атома, за да се промени структурата или функцията на съединението.

"Бактерията прави това в своя полза, но има ефекта надолу по веригата да намали токсичността на ТМА", каза Кшицки. "Открихме, че бактерията, за която се знае, че е полезна, може да премахне метиловата група и да изпрати получения продукт по друг път, без да прави никакви други вредни съединения в процеса."

При тези взаимодействия L-карнитинът функционира като растежен субстрат - съединение, необходимо на организма да живее и да расте, а също и цел на ензимна активност. В проучването изследователите хранели културите на E. limosum с асортимент от потенциални субстрати, включително L-карнитин. Само когато получавал L-карнитин, микробът синтезирал протеина MtcB специално, за да изключи метил групата на L-карнитин - по същество, MtcB е част от естествения начин на бактериите да консумират хранителните вещества.

Ученият казва, че откриването на тази значителна полза за здравето от един вид бактерии в червата предполага, че има още много да научим как бактериите в червата могат да повлияят на здравето и метаболизма на човека.

DOI: 10.1074/jbc.RA120.012934

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини