Диалогът с Косово се отлага, съобщи Вучич след разговори с Макрон и Меркел

Диалогът Белград-Прищина, планиран за неделя в Брюксел, е отложен за следващия четвъртък, съобщи днес сръбският президент Александър Вучич от Париж след видеоконференция за Косово, предаде Танюг.

Вучич каза, че видеоконференцията е била "тежка, защото Сърбия има по-различно виждане от останалите участници", а Прищина е предявила "максималистични искания".

Сръбският президент определи исканията на Косово като "списък от добри желания", но изтъкна, че Сърбия не приема ултиматуми и нареждания. Той уточни, че Прищина настоява за трайно взаимно признаване на Сърбия и Косово, членство на Косово в ООН и признаване на независимостта му от всички страни членки на ЕС.

Вучич подчерта, че ако това са всички исканията на Косово, е безсмислено да се преговаря. Сърбия е готова да разговаря за подобряване на отношенията между народите, движение на стоки, хора и капитали, но не и да приема ултиматуми, каза Вучич.

Президентът съобщи, че плановете за подновяване на преговорите са се променили и в неделя ще има нова видеоконференция, а делегациите на двете страни ще се срещнат в Брюксел следващия четвъртък. Той изрази опасения, че бъдещите преговори няма да бъдат леки и Сърбия ще бъде подложена на голям натиск.

Вучич отбеляза, че Меркел и Макрон са били коректни и са проявили разбиране към сръбските позиции, но подчерта, че техните две страни са признали Косово.

На днешната среща на високо равнище за отношенията между Сърбия и Косово, организирана чрез видеоконферентна връзка под егидата на Франция, Германия и ЕС, участваха френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Ангела Меркел, сръбският президент Александър Вучич, косовският премиер Авдулах Хоти, върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел и специалният пратеник на ЕС за Западните Балкани Мирослав Лайчак.

Лидерите на Германия и Франция направиха пореден опит да съживят прекъснатите преговори за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово, предаде Асошиейтед прес.

Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел организираха днес видеоконференция като подготовка за разговорите на косовския премиер Авдулах Хоти и сръбския президент Александър Вучич, които ще се срещнат в неделя в Брюксел за пръв път, откакто преговорите, водени с посредничеството на ЕС, бяха прекратени през ноември 2018 г.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, който също участва в конференцията, трябваше да бъде домакин на Хоти и Вучич в неделя. 

Косово обяви едностранно независимост от Сърбия през 2008 г., която Белград не признава. Европейският съюз и САЩ се опитват да помогнат за нормализиране на техните отношения, отбелязва американската агенция.

Преговорите с посредничеството на ЕС започнаха през март 2011 и доведоха до около 30 споразумения, но повечето от тях останаха неизпълнени.

И ЕС, и САЩ имат една и съща цел в този процес - решаване на един от последните проблеми в Западните Балкани. Опитът на САЩ да помогнат в този процес се провали, след като косовският премиер отказа да присъства на планирана среща с Вучич във Вашингтон заради повдигнатите срещу косовския президент Хашим Тачи обвинения за военни престъпления.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ас
    АСЕН ИЛИЕВ
    0 0
    22:41, 11 юли 2020
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 2
    Ас
    АСЕН ИЛИЕВ
    0 0
    22:44, 11 юли 2020
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
Последни новини