В Хасково наплив за тестове на пътуващи към Гърция

Изображение 1 от 2

    Наплив за тестване за коронавирус регистрират в лабораториите в Хасково от планували лятната си почивка в Гърция.

    В лабораторията на ДКЦ1, където се прилага полимеразна верижна реакция за доказване на Ковид-19, в момента оптималният вариант на обработка на тестове за ден е около 30-40. Но през последните дни буквално не смогват да обслужват желаещите да се тестват. Лаборантката от сутрешната смяна в лаборатория „Европа“, където е манипулационната за взимане на пробите за ДКЦ1 разказа, че дори се налагало да връща хора, дошли за тестове.
    Напливът за масово изследване за коронавирусна инфекция е предимно от хора, които вече са планували почивката си в съседна Гърция и са направили резервацията си, за която са платили и капаро. А до там могат да стигнат само с отрицателен PCR тест и то направен 72 часа преди пътуването.

    Младо семейство от Хасково с две деца разказа, че се стягат в края на юли за ваканция в Гърция и непредвиденият разход за тестове, който ще трябва да направи, за да мине границата по изискване на гръцките власти, е над 400 лева. Затова хората вече се чудят и дали не е по-добре да прежалят дадената предварително сума за резервация, отколкото да влагат още пари за почивката и да са на тръни дали изследванията им ще станат в срок.

    Управителят на Диагностично-консултативния център д-р Ясен Янев посочи, че няма разработен пакет за семейно тестване и изследването за Ковид-19 се заплаща по канален ред от всеки, извън случаите, които минават по здравна каса. Той обясни, че по принцип времето за обработка на изследването е 6 часа, но при по-солиден наплив е възможно забавяне на резултата. От лабораторията посочи, че за момента действително няма забавяне, но не могат да гарантират, че това ще е така и занапред и резултатите ще излизат в рамките на деня на взетата проба, ако още се увеличат желаещите за тестове.

    От ДКЦ информираха, че от сряда ще разполагат с нов-по-голям апарат за обработка на пробите, който ще увеличи капацитета им до около 100 на ден.

    В същото време стана ясно, че лабораторията на МБАЛ-Хасково вече също обработва проби за коронавирус, но само на пациенти на клиниката.


     

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Ми
      Минувач
      12 -5
      20:06, 14 юли 2020
      Сега, като почнат тестове на частно ще лъсне бездействието на РЗИ, като вземат да имат по 20-30 положителни за ден.
    • 2
      За
      запознат
      11 -10
      22:05, 14 юли 2020
      Какво общо има РЗИ? Опазването на здравето си е лична грижа.Ходете по дискотеки,мачове и пицарии пък да видим какво ще стане.После реват тестовете и илачите им били скъпи.В Гърция да не им е без пари?! Не знам дали някои хора знаят,но в България също има море!И там не ти искат изследвания.
    • 3
      Бо
      Божко...
      7 -1
      22:40, 14 юли 2020
      Когато се криеш, няма как да ти направи тест РЗИ.
      Познавам много хора които не желаят да им се прави такова изследване.
    • 4
      12
      123
      2 -5
      00:26, 15 юли 2020
      15 процента от тестовете са предварително заразени.Целта е да има повече заразени да взема правителството повече пари от Европа.Няколко държави отказаха теста на фирмата която внася в България и се ползват в Хасково от частната лаборатория на Янев.Ходете до Пловдив или другаде където има истински тестове /не заразени/ производителя е друг .В Хасково цената за пациентите е същата като в Пловдив. А цената на компроментираните тестове е двойно по ниска във фарм. склад.
      • Ст
        Странен
        1 0
        12:26, 15 юли 2020
        Забрави източникът на този Бисер... Из "Световните Конспирации", издание 2020
      • Мр
        мразя конспирациите
        0 0
        15:37, 19 юли 2020
        В България тестове внасят много фирми.Виж нета.Ще видиш повече от 10 фирми ,които внасят реактиви за PCR.Лабораториите нямат сметка да ти дават фалшиво положителни резултати.От това парите им няма да станат повече.За да влязат в списък утвърден от МЗ,те правят контроли и получават сертификати от страната и чужбина.Единствената утвърдена лаборатория в Хасковска област е на ДКЦ,а мястото на вземане на изследването е Европа,защото само тя отговаря на стандарт за лаборатория,че била в самостоятелна сграда.Това ми каза високопоставена служителка от здр.каса в Хасково.Те имат подписан договор с ДКЦ за изследването.Така,че ако ви дадат направление ще ви е без пари.Докторката от ДКЦ и Европа била единствената с няколко лабораторни специалности и само тя имала право да ги работи.Аз питах на няколко лаборатории и всички казват,че работят,ама явно лъжат измекярите.Те вече за пари са способни на всичко.
    Последни новини