12 °C

Боят като "фирмена култура“ на полицията

Наказани полицаи заради насилие в България почти няма. А най-сръчните дори си уреждат повишение. Страната има сериозен проблем с полицейското насилие, коментира Георги Ангелов.

Само преди дни станахме свидетели на шокиращи кадри, в които полицаи се гаврят с младежи в белезници под колонадата на Министерски съвет. Белезниците очевидно имат за цел да “обезвреждат” онези протестиращи, които минават за “опасни”, а в кадрите ясно се вижда как униформен служител вдига хората и после ги пуска върху каменната настилка, без те да могат се предпазят. На друг кадър, заснет в микробус на „Орлов мост", полицай налага с юмруци протестиращ цивилен гражданин.

Родната полиция ни пази, родната полиция ни бие

Едно от момчетата, снимани под колоните на МС, се казва Eвгeни Mapчeв. Евгени учи право в нидерландската столица Xaгa. Според родителите му, в Tpeтo PΠУ са го държали цяла нoщ, и то бeз да пoлyчи мeдицинcĸa пoмoщ. Вместо медицинска помощ, Евгени получил тpи пpипaдъĸa. Eдвa на cyтpинтa го отвели в „Πиpoгoв“, ĸъдeтo останал пoд пoлицeйcĸa oxpaнa и без тeлeфoн.

Човекът, когото бият на „Орлов мост", се казва Димитъp Педев. Той е режисьор. Мaйĸa мy cъoбщи пpeд bTV, чe Димитър е получил мнoжecтвo нapaнявaния и ĸoмoциo. Tя самата нayчилa зa пoбoя cлyчaйнo, oт тeлeвизиoнния eĸpaн. От MBP дори не ce oбaдили, зa дa я yвeдoмят зa cлyчилoтo се. В понеделник диpeĸтopът нa CДBP Гeopги Xaджиeв заяви, чe Πeдeв е задържан зaради „изĸлючитeлнo гpyбo и нeпpиcтoйнo пoвeдeниe ĸъм пoлицeйcĸитe cлyжитeли“.

СДВР ще проверява цял месец дали по време на протестите се е стигнало до полицейско насилие. Но още отсега можем да направим “обосновано предположение”, че дори тази проверка да открие примери за превишаване на правата от страна на полицейските служители, те ще бъдат заметени под килима. Просто такава е практиката на правоохранителните органи в България. Нека да я наречем “фирмена култура”…

Полицията първо бие, после плаща с нашите пари

От 2002 г. до началото на тази година Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург е издал над 30 решения срещу полицейски издевателства или заради пропуски в разследването на такива случаи в България. Обикновено става дума за причиняване на смърт, за изтезания или други посегателства, за прекомерна употреба на сила, липса на медицинска грижа по време на задържане, за неадекватно разследване, довело до задържане на жалбоподатели, сочи статистистиката на Българския хелзинкски комитет.

Правителството в София обикновено приема решенията на съда, плаща обезщетения на жертвите с парите на данъкоплатци и… И после не прави нищо, за да предотврати бъдещи подобни престъпления, извършвани от служители на реда.

Почти няма наказани полицаи

Наказани полицаи в България почти няма. На повечето  просто им се разминава, а най-сръчните бяха дори повишени. Нека да си припомним тази история:

През 2013 г., по време на протестите срещу правителството на Орешарски, момиче и момче се оплакаха от полицейско насилие. Служители на столичното Първо РПУ мигом ги обвиниха в хулиганство с твърдението, че жалващата се Александра Стоилова всъщност се била нахвърлила върху полицай и скъсала униформата му. След излъчен репортаж в предаването “Господари на ефира”, от който се вижда, че “пострадалият” полицай сам е скъсал пагона си, Инспекторатът на МВР предложи да бъдат наказани шефът на управлението Даниел Пашов и заместникът му Никола Панчев – съответно с порицание и уволнение. Причината бяха лъжливите твърдения на двамата. През 2015 г. обаче Пашов стана директор на варненската полиция, а Панчев негов заместник...

Когато полицията се превърне във враг на общественото мнение

Ако полицията не поведе битка срещу практиката на издевателства над беззащитни задържани, против нея неминуемо ще се надигнат протести, които ще подронят още повече и без това ниския ѝ авторитет. Когато полицейското насилие остава ненаказано, у извършителите закономерно укрепва чувството за безнаказаност. И така порочният кръг се затваря.

А когато полицията се превърне във враг на общественото мнение, тогава става страшно. Страшно с ужасяващи последствия. Нагледно ни го демонстрираха бунтовете в Съединените щати след убийството на Джордж Флойд.

Източник: Дойче веле

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    3,
    3,14
    9 -7
    15:05, 16 юли 2020
    Още от първият ден,новото правителство трябва да изгони цялата тази полицейска паплач.Не ни е нужна полиция,която да ни бие и глобява безпричинно!
    • Пр
      Причината
      1 0
      18:30, 17 юли 2020
      Милицията принадлежи на народа и народът принадлежи на милицията
    • Го
      Гост
      0 -1
      09:46, 18 юли 2020
      Другарю милиционер, коментирайте разликите между полиция и милиция.
  • 2
    На
    Начело
    6 -6
    16:27, 16 юли 2020
    Начело на местно ниво с шефа!

Още новини

Последни новини