22 °C

4 244 са посещенията за първите 6 месеца на Градската библиотека "Паисий Хилендарски"

До средата на 2020 г. в Градска библиотека "Паисий Хилендарски" са регистрирани 1 193-ма читатели. 404 от тях са деца, 866  - жени, а мъжете са 327. 

"Тенденцията, която в последните години се наблюдава е, че съотношението между двата пола е 2:1, в полза на жените. Те или са по-четящата част от асеновградчани и повече посещават библиотеките, или мъжете е възможно да ползват други източници на информация", предположи директорът на Градската библиотека Милена Марковска. 

Посещенията за първите 6 месеца наброяват 4 244 и са раздадени 9 796 библиотечни материали/документи.

Най-голям дял има художествената литература. Произведенията в нея са 7 419 на брой. Взети от детски художествена литература са 1 432 документа, следвана по брой от философията - 284 документа.

"Явно ситуацията, в която се намираме, кара хората да обърнат поглед към философията на живота, което е напълно естествено. Наистина се наблюдава една ориентация на гражданите към историческите процеси, които са се случвали в миналото", обясни Марковска. 

В областна на историята са дадени 160 документа. А от детската отраслова литература са взети 113. На 4-та позиция се нарежда изкуството. 

Най-четените автори в отдела за възрастни са тези, които пишат художествена литература: Майкъл Конъли, Мери Хигинс Кларк, Джоджо Мойс и други, както и българските автори. 

В детския отдел, освен задължителната литература, която децата четат по списъци, най-предпочитаната книга е "Дневниците на един Дръндьо". От години тя води класациите като най-четена книга не само в Асеновград, а въобще в България. Сред водещите са и поредиците за костенурката Франклин. 

Данните са от автоматизираната библиотечна система, в която Градска библиотека регистрира читателите си, посещенията им и заетите произведения. Чрез нея гражданите могат да запишат или презапишат взета книга и да потърсят информация. 

Когато беше обявено извънредното положение, тя затвори врати за читателите си. След отмяната му до сега са регистрирани 1 940 посещения в електронната система на библиотеката, а на място са раздедени 1 682 заглавия. 

Постоянните читатели на отдел "Изкуство" са ориентирани към биографични четива за артисти, художници, музиканти, режисьори и други.

В периода на карантина явно асеновградчани са се ориентирали и към извършване на ремонти, обзавеждане, градинарство, което се отразява в търсенето на списания по тематиката. Част от децата пък избират фантастика, фентъзи, приключенски четива. 

Прави впечатление, че все повече деца, живеещи в Англия, Франция, Германия и други страни, които имат баби и дядовци в Асеновград, посещават библиотеката. Там те намират и разкази за родната култура, традиции и литература, и приятели, с които да си общуват в периода през ваканцията.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 24.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Щадете нервите и здравето си. Гледайте на случващото се от към добрата му страна, защото със сигурност има такава. Ще ви се отдаде да намерите бързо решение на въпрос, имащ отношение към работата или бита ви. Бизнесмените ще подготвят или пристъпят към сделка или друга активност, носеща им добри доходи.
24 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Като истински прагматици, ще проучите възможностите, които имате и след това ще пристъпите към действие. Но не се ангажирайте с прекалено много задачи, за да не повишите напрежението и кръвното си. Бъдете по-внимателни към човек от обкръжението ви, той е добър към вас, а вие му обръщате гръб.
24 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добрите оценки за работата ви ще ускорят издигането ви в службата. С делови нюх ще предпочетете сътрудничеството с човек, което ще ви бъде от полза. В добро настроение, сред познати и близки хора вечерта ще споделяте впечатленията, които имате от приключило пътуване.
24 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Превърнете работата си днес в удоволствие. Предпоставките за това са много добри. Съдействието на колегите ви може да ви се стори подозрително, но е искрено, повярвайте. Има “опасност” да се сбъднат и най-смелите ви мечти, за това внимавайте какво си пожелавате. В любовта ви очакват споделени радости.
24 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Приемете предизвикателствата в живота си като средство да сте будни и в крак с новостите. Благоприятна развръзка на личен проблем ще ви успокои и зареди с добри очаквания. Ще си изясните важен за вас въпрос и ще получите възможност да осъществите плановете си. Бизнес-делата ви навлизат в по-благоприятен период.
24 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Необходимо ви е повече самочувствие и увереност в собствените сили, за да успеете да реализирате плановете си. Ще получите доста разумен съвет относно начина си на действие, за който трябва да сте благодарни. Не правете необмислени покупки.
24 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Успешно ще придвижите напред делата си, така щото да доведат до финансово благополучие. Но това ще е съпроводено с напрежение и умора. Ще станете обект на внимание и интерес за някого и не бива да се показвате нервни. Повече се усмихвайте и работете върху себе си. Харесвани сте и това ви прави по-витални и добри.
24 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Въпроси, които не търпят отлагане ще бъдат на дневен ред. Възможно объркване ще ви накара да обмисляте ходовете си по-детайлно. Успехът ще насочи вниманието ви към факти, които до сега са ви убягвали. Все по-често ще се замисляте за цената на това, което правите и получавате.
24 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Промените, предизвикани от вас самите ще започнат да влияят и на обкръжението ви. Не винаги това ще им носи утеха, дори можете да станете обект на нездрав интерес от тяхна страна. Тихо приемете недоволството им и вярвайте, че работите в името на своето по-добро бъдеще.
24 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не по-малко имате нужда от спокойствие, затова не ставайте причина за дрязги и недоразумения днес. Не давайте обещания, които не сте в състояние да изпълните. Бъдете естествени и искрени, когато изразявате отношение към заобикалящите ви. Не се оправдавайте, а поемете отговорност за постъпките си.
24 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви спори в общи задачи и работа в екип. Бъдете отворени за нововъведения и партньорски компромиси, каквото и да ви струва това. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Обграждайте се с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
24 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Приятно ви е да си мислите за предстоящата почивка, но засега трябва да се съсредоточите върху работата си. Не се преуморявайте и не поемайте чужди ангажименти. Вечерта прекарайте сред приятни за вас хора.
24 сеп 2020
Последни новини