4 244 са посещенията за първите 6 месеца на Градската библиотека "Паисий Хилендарски"

До средата на 2020 г. в Градска библиотека "Паисий Хилендарски" са регистрирани 1 193-ма читатели. 404 от тях са деца, 866  - жени, а мъжете са 327. 

"Тенденцията, която в последните години се наблюдава е, че съотношението между двата пола е 2:1, в полза на жените. Те или са по-четящата част от асеновградчани и повече посещават библиотеките, или мъжете е възможно да ползват други източници на информация", предположи директорът на Градската библиотека Милена Марковска. 

Посещенията за първите 6 месеца наброяват 4 244 и са раздадени 9 796 библиотечни материали/документи.

Най-голям дял има художествената литература. Произведенията в нея са 7 419 на брой. Взети от детски художествена литература са 1 432 документа, следвана по брой от философията - 284 документа.

"Явно ситуацията, в която се намираме, кара хората да обърнат поглед към философията на живота, което е напълно естествено. Наистина се наблюдава една ориентация на гражданите към историческите процеси, които са се случвали в миналото", обясни Марковска. 

В областна на историята са дадени 160 документа. А от детската отраслова литература са взети 113. На 4-та позиция се нарежда изкуството. 

Най-четените автори в отдела за възрастни са тези, които пишат художествена литература: Майкъл Конъли, Мери Хигинс Кларк, Джоджо Мойс и други, както и българските автори. 

В детския отдел, освен задължителната литература, която децата четат по списъци, най-предпочитаната книга е "Дневниците на един Дръндьо". От години тя води класациите като най-четена книга не само в Асеновград, а въобще в България. Сред водещите са и поредиците за костенурката Франклин. 

Данните са от автоматизираната библиотечна система, в която Градска библиотека регистрира читателите си, посещенията им и заетите произведения. Чрез нея гражданите могат да запишат или презапишат взета книга и да потърсят информация. 

Когато беше обявено извънредното положение, тя затвори врати за читателите си. След отмяната му до сега са регистрирани 1 940 посещения в електронната система на библиотеката, а на място са раздедени 1 682 заглавия. 

Постоянните читатели на отдел "Изкуство" са ориентирани към биографични четива за артисти, художници, музиканти, режисьори и други.

В периода на карантина явно асеновградчани са се ориентирали и към извършване на ремонти, обзавеждане, градинарство, което се отразява в търсенето на списания по тематиката. Част от децата пък избират фантастика, фентъзи, приключенски четива. 

Прави впечатление, че все повече деца, живеещи в Англия, Франция, Германия и други страни, които имат баби и дядовци в Асеновград, посещават библиотеката. Там те намират и разкази за родната култура, традиции и литература, и приятели, с които да си общуват в периода през ваканцията.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини