4 °C

4 244 са посещенията за първите 6 месеца на Градската библиотека "Паисий Хилендарски"

До средата на 2020 г. в Градска библиотека "Паисий Хилендарски" са регистрирани 1 193-ма читатели. 404 от тях са деца, 866  - жени, а мъжете са 327. 

"Тенденцията, която в последните години се наблюдава е, че съотношението между двата пола е 2:1, в полза на жените. Те или са по-четящата част от асеновградчани и повече посещават библиотеките, или мъжете е възможно да ползват други източници на информация", предположи директорът на Градската библиотека Милена Марковска. 

Посещенията за първите 6 месеца наброяват 4 244 и са раздадени 9 796 библиотечни материали/документи.

Най-голям дял има художествената литература. Произведенията в нея са 7 419 на брой. Взети от детски художествена литература са 1 432 документа, следвана по брой от философията - 284 документа.

"Явно ситуацията, в която се намираме, кара хората да обърнат поглед към философията на живота, което е напълно естествено. Наистина се наблюдава една ориентация на гражданите към историческите процеси, които са се случвали в миналото", обясни Марковска. 

В областна на историята са дадени 160 документа. А от детската отраслова литература са взети 113. На 4-та позиция се нарежда изкуството. 

Най-четените автори в отдела за възрастни са тези, които пишат художествена литература: Майкъл Конъли, Мери Хигинс Кларк, Джоджо Мойс и други, както и българските автори. 

В детския отдел, освен задължителната литература, която децата четат по списъци, най-предпочитаната книга е "Дневниците на един Дръндьо". От години тя води класациите като най-четена книга не само в Асеновград, а въобще в България. Сред водещите са и поредиците за костенурката Франклин. 

Данните са от автоматизираната библиотечна система, в която Градска библиотека регистрира читателите си, посещенията им и заетите произведения. Чрез нея гражданите могат да запишат или презапишат взета книга и да потърсят информация. 

Когато беше обявено извънредното положение, тя затвори врати за читателите си. След отмяната му до сега са регистрирани 1 940 посещения в електронната система на библиотеката, а на място са раздедени 1 682 заглавия. 

Постоянните читатели на отдел "Изкуство" са ориентирани към биографични четива за артисти, художници, музиканти, режисьори и други.

В периода на карантина явно асеновградчани са се ориентирали и към извършване на ремонти, обзавеждане, градинарство, което се отразява в търсенето на списания по тематиката. Част от децата пък избират фантастика, фентъзи, приключенски четива. 

Прави впечатление, че все повече деца, живеещи в Англия, Франция, Германия и други страни, които имат баби и дядовци в Асеновград, посещават библиотеката. Там те намират и разкази за родната култура, традиции и литература, и приятели, с които да си общуват в периода през ваканцията.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Съзнанието, че има какво да кажете и направите ще ви мотивира за действия, различни от планираните. Без притеснения ще настоявате да бъдете чути и да защитите тезата си. Сами ще намерите прекият път към човека, който ви вълнува, спечелвайки го с неподправено внимание и чар.
01 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Горите от желание час по-скоро да видите резултатите от работата си. Очакванията ви са големи, но бъдете реалисти. Дайте преднина на уменията си, изпипвайте детайлите и нещата ще си дойдат на място. Много хора ще останат доволни от сътрудничеството си с вас, защото сте прями, коректни и точни.
01 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За голяма част от вас денят е свързан с неотложни задачи, свързани най-вече с професионалната ви заетост. Трудът ви ще е ползотворен и ще постигнете намеренията си. Следвайки новостите, ще повишите интереса си към нови хора и познанства. За много от вас денят ще е наситен с положителни емоции, за които няма да чакате друг да ви ги създава.
01 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Завършвате нещо важно, върху което работите от доста време. Това ще ви донесе желаното удовлетворение, още повече че получавате чудесни отзиви за работата си. Следете внимателно информация, която касае работата ви и не действате преди да сте предварително добре информирани. Очаквайте новина, свързана с вашия сърдечен партньор.
01 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще ви занимават мисли как по-добре да организирате работата си за да стане тя печеливша. Някой ще ви постави в ролята на арбитър. Сами изберете дали да вземете участие или да запазите неутралитет. Но ви е нужно спокойствие за да вземете най-доброто решение за себе си. Финансите ви ще се стабилизират.
01 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въпроси от професионален и личен характер ще решавате с прозорливост и делови подход. Постигнатото днес ще ви покаже посоката, която трябва да следвате, за да вървите ускорено напред. Финансовите затруднения няма да ви попречат на ентусиазма, още повече, че скоро ще ги преодолеете.
01 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
01 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Проявете разбиране към човека до вас, чието поведение ви смущава. Не бързайте да го съдите, за да не навредите на себе си. Изяснете си причините за това и ще спечелите симпатиите му. Други от вас ще пътуват за среща с места и хора, които ги интересуват. Административните въпроси ще се решават с известни затруднения, но в крайна сметка ще се справите.
01 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Финансовите ви претенции ще бъдат задоволени и ще имате възможност да приключите успешна сделка. Както се казва парите сами ще ви намират. За да сте честни пред себе си, трябва да признаете, че от голяма помощ ви е личност, която решително се е намесила в кариерата ви. Предстои поврат в личния ви живот. За несемейни, това означава една нова романтична връзка, която ще прерасне в нещо сериозно.
01 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
С мнителното си отношение към околните сте в състояние да провалите добрите им намерения. Мислете позитивно и не пречете на онези, които следват логиката на целите си. Проявете разбиране и по финансов проблем, решаването му изисква време. Но не всичко днес е стрес, ще се радвате на добро развитие на делата си в професионален план.
01 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За да постигнете онова, което желаете трябва да подходите към задачите си грижливо и с нужната отговорност. На някои им предстоят изпитания, от които ще зависи професионалната им реализация. Не сте застрашени от фатални грешки. Любимите ви хора ще се погрижат вечерта ви да бъде приятна.
01 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Съпътстващите проблеми ви причиняват тревога, въпреки, че са решими. Това се дължи на изострената ви чувствителност. Можете да се справите и с по-малък разход на енергия. Бъдете практични и направете компромис, щом трябва. Това го можете брилянтно. Парите ще ви застигнат в миг, който малко очаквате.
01 дек 2020
Последни новини