800 действащи карти за паркиране на хора с увреждания са издадени в Асеновград към момента

В последните месеци са зачестили жалбите от хора с увреждания, на които са поставени глоби за неправилно паркиране в Асеновград. 

По случаите се извършват незабавни проверки, които нерядко установяват, че се извършва неправомерно паркиране извън определените зони и инвалидните карти не се ползват по предназначение и на обозначените за това места.

Към момента са съставени 20 такива глоби. 

При издаването на картата за ползваната от гражданина с увреждане кола се поставя стикер, който дава възможност за преференциален престой на автомобила по местата, които са част от зоните за платено паркиране ( "Синя зона" ).

Община Асеновград припомня, че картите за паркиране на хора с увреждания не предоставят предимство колата да бъде временно спирана или паркирана на нерегламентирани за целта места.

Те касаят безплатното ползване на обособените места на общинските паркинги и зоните за платено паркиране.

При паркиране картата следва да бъде показана на служителя на Дейност "Инспекторат, паркинги и гаражи" лично от ползвателя й, на чието име се води тя, или от шофьора, който го превозва в момента.

Във всички други части на община Асеновград и за всички водачи са в сила правилата от Закона за движение по пътищата, осигуряващ ред и безопасност за участниците в движението.

Статистиката на Дейност "Инспекторат, паркинги и гаражи" сочи, че към момента в общината има издадени 800 действащи карти за паркиране на хора с  трайни увреждания. 

Пропускът е модел на европейските общности, Валидността му е за 3 години. Лицето, което я ползва, няма право да я предоставя или преотстъпва на други.

Източник: Asenovgrad.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини