13 °C

Бизнесът в България очаква повишено търсене на кадри за "зелени" работни места

Над 58 на сто от представители на компании, участвали в проучване на нагласите на бизнеса в България в сферата на "зелена" икономика, посочват, че внедряването на зелени бизнес решения в бизнеса е от голямо значение за повишаване на конкурентоспособността на компаниите им. В тази връзка, над 68 на сто очакват и
повишено търсене на кадри за "зелени" работни места в следващите години.

Това съобщи в сряда Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия /ИАНМСП/, която е участвала в инициативата на Фондация "Клийнтех България" в разпространението на въпросник за проучване на нагласите на деловите среди по темата "зелена" икономика.

Според изследването, повишава се и интересът към екологичните инвестиции. 75 на сто от отговорилите посочват, че инвестициите им вече са успешни или очакват да станат такива в близко бъдеще. Основните пречки за предприемането на екологични инвестиции са високите инвестиционни разходи (58 на сто) и трудността за намиране на финансиране (50 на сто) и кадри (26 на сто).

Над 54 на сто посочват, че повишаването на вътрешния капацитет в сферата на зелените бизнес решения е от голямо значение.

Компаниите разпознават и нуждата от подобряване на публичната подкрепа чрез целенасочено финансиране на зелени иновации, данъчни облекчения, гратисни периоди, кредити с преференциални лихвени проценти, разширени възможности за подкрепа на стартиращи, малки и средни предприятия от зеления сектор и програми за финансиране на модернизация на производството с кратък срок на изпълнение.

Проучването е част от дейностите по проект GREen Startup Support (GRESS), финансиран по програма за междурегионално сътрудничество Интеррег Европа, посочват от Агенцията. Целта на проекта е да бъдат разработени препоръки за подобрение на политиките за насърчаване на компаниите в реализация на инициативи и стратегии в сферата на зелената икономика.

В проучването са участвали различни по големина компании от разнообразни икономически сектори.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини