Подписаха договора за концесия на летище София за 35 години. Предвижда се Терминал 3

Министърът на транспорта и информационните технологии Росен Желязков подписа днес договор с консорциума "Соф Кънект" за концесията за летище София, съобщиха от правителствената пресслужба. На подписването присъства и министър-председателят Бойко Борисов. 

В консорциума участват немски, френски и австрийски компании. 

Инвестициите на концесионера ще бъдат в размер на не по-малко от 608 млн. евро за срока на концесията – 35 години. Те ще бъдат насочени към подобряване и усъвършенстване на нивото на обслужване на летище София, осигуряване на надеждност, достъпност, поддръжка, безопасност, сигурност, здраве и околна среда.

"Много съм щастлив, че можем да подпишем една сделка с консултант Световната банка и с участници най-големите компании и фондове на Франция, Германия и Австрия. С такива европейски партньори съм убеден, че България ще върви напред. Надявам се, че летище София ще продължи да работи като едно от най-добрите в региона", заяви премиерът. 

Една сделка показателна за прозрачност, добави Борисов. 

Консорциумът планира изграждането на трети терминал на летището до десетата година от срока на концесията и нов карго терминал на мястото на стария Терминал 1. На по-късен етап е предвидено и разширяване на Терминал 3, включително чрез инвестиране в хотел.

Процедурата за търсене на концесионер стартира в началото на юли 2018 г. Според критериите на транспортното ведомство минимумът за концесионна такса беше 15 млн. евро, или 10% от оборота на всички дейности. Всички кандидати подадоха по-високи оферти от заложения минимум. Концесията е за период от 35 години с опция за удължаване.

Миналата година през лятото консорциумът беше избран от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за концесионер на летище София.

Малко след това, останалите четирима участници, които бяха подали оферти за концесията на летище София – "Манчестър Еърпортс Груп", "Еърпорт де Пари", "Фрапорт България" и "СББ София Еърпорт", обжалваха пред Комисията за защита на конкуренцията.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини