16 °C

"Зелената сделка" може да засегне до 150 000 работни места в енергийния ни сектор

"Зелената сделка" може да засегне до 150 000 работни места в енергийния ни сектор, каза вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, който участва в сряда в дискусионен форум "Справедлив енергиен преход и оценка на влиянието на Зеления пакт върху икономиката на България" в КНСБ.

Форумът е организиран от КНСБ и Фондация "Фридрих Еберт".

На територията на комплекса "Мини Марица Изток" са пряко заети около 12 000 души, като се твърди, че мултипликаторът, по който се изчислява общата загуба на работни места е 13, поясни президентът на КТ "Подкрепа".

По думите му. за да не се стигне до тези огромни загуби, хората трябва да бъдат преквалифицирани в такива професии, по които да има търсене на работна сила.

Всички участници във форума също се обединиха около необходимостта от стратегическо планиране, така че да не се плати висока социална цена и страната да запази енергийната сигурност.

Страната ни трябва да се възползва ефективно не само от средствата на Фонда за справедлив преход, а и да се представи национален план за възстановяване и устойчивост ,в който се определя програмата за реформи и инвестиции, каза вицепрезидентът на КНСБ Иван Кокалов.

Според КНСБ разработването на национален план за възстановяване и устойчивост трябва да се направи сред широк обществен диалог.

Жечо Станков, заместник-министър на енергетиката, каза, че в момента България е успяла да получим не само 29 милиарда евро от ЕС, а и да запази милиард и 400 милиона евро, които влизат във фонд "Сигурност на електроенергийната система" и в рамката за инвестиции, в която се възползват производителите на електроенергия и на топлоенергия. Според него България и Полша, обединявайки и други държави около себе си, са успели да отвоюват това.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Зд
    Здравков
    2 0
    09:31, 23 юли 2020
    Всичко е лицемерие! Тровят ни с храни, облъчват ни с антени, а накрая се правят на загрижени за хората да не дишат мръсен въздух и минаваме на зелена икономика. Това означава, че Тецовете ще бъдат затворени. Резултата от това ще бъде хиляди хора без работа и унищожението на цели градове като Гълъбово, Раднево и всички села около тях. Също така ще се повиши и цената на тока. Народа ще обеднее още повече, а от отпуснатите от Европа 29 милиарда нищо няма да достигне до обикновения човек.
  • 2
    Да
    да
    0 0
    10:49, 23 юли 2020
    много точно казано...
Последни новини