10 °C

Стана ясна колосалната глоба, която Volkswagen изплати заради "дизелгейт"

Стана ясна крайната сума, която Volkswagen заплати заради колосалния скандал, забъркан главно заради лъжливите данни относно вредните емисии на някои модели автомобили. Той е познат още като „дизелгейт“, като заради грешното си решение компанията бе принудена да заплати на засегнатите презокеански потребители на Volkswagen, Audi и Porsche огромната сума от 9.5 милиарда щатски долара.

Според споразумението пред купувачите са били поставени две възможности – да получат финансова компенсация или колата им да бъде преработена така, че да отговаря на законите в САЩ. Разбира се, 86% от засегнатите потребители са избрали компенсацията.

Да припомним набързо малко подробности за този казус – компанията Volkswagen е използвала „хакерски“ трикове, които са позволявали на бордовия компютър да познава кога проверяват колата за вредни емисии, като е карала возилото да консумира повече гориво, за да обясни повишените вредни емисии. След като тестът приключи, колата се в връщала автоматично в стандартен режим, който замърсява доста повече околната среда. След тези скандални разкрития CEO-то на Volkswagen Мартин Уинтъркорн подаде оставка, а много служители бяха уволнени.

Източник: hicomm.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини