17 °C

Напрежение на протеста: Полицията блокира бус с майки от "Системата ни убива" (видео)

Изображение 1 от 3

    Ден 24: Блокада в Стара Загора и "Оставка" пред къщата на Борисов в Банкя

    Напрежение възникна по време на антиправителствения протест вчера в София. Полицията отказа да допусне бус на организацията на майките на деца с увреждания "Системата ни убива" до "Орлов мост". Часове по-рано майките бяха пред къщата на премиера Бойко Борисов в Банкя заедно с бившия омбудсман Мая Манолова и поискаха оставката му. Микробусът бе спрян и обграден от кордон униформени пред Софийския университет. Полицията отказа да ги допусне по-нататък. Пътуващите в буса пък отказаха да слязат. Стотици протестиращи се струпаха около полицейски кордон. Така полицаите, които блокираха буса, на свой ред се оказаха блокирани.

    След около пет часа чакане един от полицаите обясни на майките, че не ги пускат към "Орлов мост", защото там имало друга група протестиращи, които са блокирали кръстовището и не желаят да се допускат автомобили. Обяснението му бе, меко казано, странно при условие, че и пътниците в буса, и протестиращите многократно заявиха, че искат майките да се присъединят към протеста. Полицаят обясни на жените, че могат да продължат пеша към моста или направо по бул. "Васил Левски" към Спортната палата. Разговорът бе заснет от Иво Божков, който излъчваше на живо във фейсбук. Той напомни на полицая, че на кръстовището на университета е разрешен ляв завой към "Орлов мост" и му посочи светофара. Полицаят отговори, че имало знаци, които забраняват завиването. 

    Към момента това е единственото обяснение за над четиричасовата блокада пред университета. Действията на полицията многократно бяха определени от протестиращите като провокация. В един момент кордонът направи път пред буса, но двама полицаи останаха съвсем близо до возилото. Жената зад волана отказа да потегли, а по-късно заподозря, че полицаите са действали така, за да бъде ударен някои от стоящите до буса служители и всички пътници да бъдат арестувани.

    По разкази на очевидци бусът е бил пред президентството и след това се е придвижил по бул. "Дондуков" към "Орлов мост". Тогава полицията е решила, че протестът се раздвоява и затова возилото е било спряно.

    Напрежението започна след 22 часа продължи до след полунощ. Протестиращите многократно призоваваха полицаите да допуснат буса до „Орлов мост“, като обещаваха да разчистят пътя. Велислав Минеков от "Отровното трио", които са сред организаторите на протеста, предложи возилото да се придвижи с полицейски кордон. До 2 часа след полунощ нямаше решение. На място се появи и Мая Манолова, която часове по-рано бе заедно с майките от "Системата ни убива" пред къщата на Борисов в Банкя. Там протестиращите викаха "Оставка" в продължение на около час. Манолова обясни, че в буса няма непълнолетни деца. В него пътували и двама младежи. Тя обеща, че няма да си тръгне докато майките не бъдат пуснати.

    Поредният ден на протести с искане за оставка на правителството и главния прокурор Иван Гешев започна с блокади още от рано сутринта в събота, когато бе блокиран подстъпът към магистрала "Тракия" край Стара Загора. Действията на тамошните протестиращи са продължение на неуспешния им опит да затворят аутобана в петък вечерта. Те не бяха допуснати от полицията, която ги спря и в събота сутринта.

    Поредният многоброен протест се събра и в София. След като се събраха пред министерския съвет и президентството протестиращите се отправиха на шествие към "Орлов мост", който е блокиран вече четвърти ден. 

    В късния следобед в събота бившият омбудсман Мая Манолова обяви, че отива пред къщата на премиера Бойко Борисов в Банкя, за да поиска оставката му. Пътуването ѝ се излъчва на живо във фейсбук. Тя напис, че заедно с майките от "Системата ни убива" започват инициативата "WANTED #Къде ЕБаце".

    "Който види джипа на Борисов, да сигнализира къде е, за да може и други да го намерят и лично да поискат оставката му", написа Манолова.

    Протестиращите се събраха пред премиерската къща в Банкя, която се охранява от полиция, и започнаха да скандират "Оставка". "Вие сте прост и ние сме прости, говорим си като прости", заяви една от тях. Те прекараха около час пред къщата на премиера, благодариха на полицаите за това, че са ги изтърпяли и тръгнаха обратно към центъра на София.

    Междувременно Арман Бабикян от "Отровното трио", част от което са и Велислав Минеков и адвокат Николай Хаджигенов, които са сред основните организатори на протестите в София, се озова в Стара Загора, за да подкрепи тамошната блокада. От включванията се видя, че на място хората разпъват палатки и смятат да нощуват. Което значи, че връзката с магистрала "Тракия" ще остане затворена.

    "Те пратиха няколкостотин полицаи, а ние пратихме Арман Бабикян", заяви Хаджигенов на протеста в София. Според него двама души в София са обявили гладна стачка с искане за оставката на правителството.

    По-рано през деня протестно автошествие имаше и във Варна. До блокиране на улици там не се стигна.

    Освен това от столичната полиция обявиха, че сред служителите им има зачестили положителни проби за коронавирус. Това ще наложи изтегляне на част от униформените от охраната на протестите. Не се знае точно колко са заразените полицаи. Според ръководството на СДВР има по 5-6 положителни проби на ден.

    Източник: mediapool.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (8)

    • 1
      Ба
      Баща
      4 -7
      12:41, 2 авг 2020
      Това са самотни майки както Мая Манолова, която си сменя мъжете през определен период от време. Та майките са излезли с децата с единствената надежда да намерят нов татко на детето си измежду насъбралите се. Та с две думи казано, не системата ги убива а липсата на партньор.
      • Др
        друг баща
        2 -5
        13:02, 2 авг 2020
        Няма да им се усмихне късмета пълно е с джендъри и надрусани.
      • До
        Добрев
        4 -1
        14:45, 2 авг 2020
        Двамата "бащи", имате ли си тъпкачи или сте самотни хомосексуалисти ?
    • 2
      3,
      3,14
      5 -2
      13:39, 2 авг 2020
      Полицаи,кого пазите-мутрите или народа?
    • 3
      Zy
      Zyklon B
      4 -2
      14:06, 2 авг 2020
      "Къщата на Борисов в Банкя" ?
      той живее в задника на Меркел !
      • Ip
        Iprit
        2 -4
        14:20, 2 авг 2020
        А пък Радев живее в задника на Деса.
    • 4
      Ху
      хулиган
      0 -3
      14:49, 2 авг 2020
      Заптиетата са по-долни и от улични кучета, такива само от тояга разбират.
    • 5
      Бо
      Борисов
      1 0
      22:04, 2 авг 2020
      В момента съм в гъзъ на напрежението от стълкновението
    Последни новини