Възстановиха мозаечните пана на Йоан Левиев в подлеза до Баня Старинна в Пловдив

Изображение 1 от 3

    Приключи възстановяването на мозаечните пана на Йоан Левиев, намиращи се в подлеза до Баня Старинна в Пловдив, съобщиха от пресцентъра на културният отдел на общината.

    Работата по възстановяването и консервацията на паната започна след подаден сигнал от скулптора Цвятко Сиромашки. На място веднага е изпратен екип, който е установил какви са пораженията. Проблемите по мозайките са били причинени от замърсявания с различен произход, механично нанесени вреди и липсващи тесери.

    От повърхността на камъните са отстранени наслоявания от прах, екскременти от лястовички, графити, петна и пръски от мазилки и бои. Мозайката е изградена само от естествени камъни. Липсващите тесери са възстановени със същите по вид, структура и цвят камъни. Реставрацията е извършена от реставраторите Марин Бекирски и Марина Ненова.

    След три десетилетия в подлеза на Баня Старинна отново могат да се прочетат старите имена на Пловдив, изписани с разноцветни камъни. Каменните картини са подреждани преди 50 години от известния пловдивски художник Йоан Левиев и дълго време са били символ на историята и културния живот на града, се посочва също в съобщението.

    До края на лятото ще приключи проекта за цялостно обновяване на подлеза на Баня Старинна, е посочил кметът на район "Централен" Георги Стаменов.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини