2 °C

Прокуратурата в Пловдив внесе обвинителен акт за извършена измама с предоставяне на документи за трудов стаж при пенсиониране

Районна прокуратура - Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо 62-годишната А.Г. и 52-годишния Л.Л. за това, че в цел да набавят за себе си имотна облага, са въвели в заблуждение 32 граждани, с което им причинили имотна вреда в особено големи размери - общо в размер на 234 025 лева, - престъпление по чл.210, ал.1, т.2 и т.5, вр.чл.209, ал.1, вр. чл. 26, ал.1 от Наказателния кодекс.

А.Г. и Л.Л., както и 40-годишната Н.Г.,са предадени на съд и за това, че в съучастие помежду си съставили неистински официални документи - УП №30 и трудови книжки, с цел да бъдат използвани през длъжностни лица от Териториално поделение на НОИ в град Пловдив за доказване на положен трудов стаж на различни лица - престъпление по чл.308, ал.1, вр.чл. 26, ал.1 от Наказателния кодекс.

А.Г. била управител на фирма със седалище в гр.Пловдив, която се занимавала с извършване на пенсионни услуги - консултации, попълване на документи и др. Във фирмата работел и съпругът й - Л.Л.

По делото е установено, че за времето от месец юни 2014 г. до месец декември 2019 г. двамата въвели в заблуждение 32 граждани, на които не им достигал трудов стаж за пенсия. 

Те им обяснили, че е нужно да доплатят определена сума пари в НАП, за да си закупят осигурителен стаж.

Така пострадалите предали на обвиняемите различни суми пари - от 1 500 лева до 32 000 лева, или общо 234 025 лева. Двамата не внесли парите в НАП, а ги задържали за себе си.

Причинената имотна вреда на пострадалите не е възстановена.

А.Г. и Л.Л. заедно с 40-годишната Н.Г. са  предадени на съд и за това, че съставили и 14 броя неистински документи за доказване на осигурителен стаж и трудови книжки, които били използвани пред служители на ТП на НОИ - Пловдив с цел доказване на трудов стаж, който не бил положен.

Спрямо А.Г. и Л.Л. е взета мярка за неотклонение "задържане под стража", а спрямо Н.Г. - "гаранция" в размер на 1 000 лева.

В хода на разследването на настоящето дело са били отделени материали по ново досъдебно производство, което също се води в Районна прокуратура - Пловдив - за извършено престъпление по чл. 212, ал.1 от Наказателния кодекс, за документна измама на обща стойност около 4 000 000 лева, касаеща отпускането на пенсии на множество лица, с което е бил ощетен НОИ.

По досъдебното производство се извършва проверка на над 170 пенсионни досиета, обявени първоначално за изгубени от НОИ, а след това открити в помещение, ползвано от А.Г. и Л.Л.

Целта на проверката е да се установи, дали вписания в документите стаж на лицата отговаря на действително положение от тях труд и заемана длъжност.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ми
  Милко
  0 0
  15:38, 9 авг 2020
  Аооу, тия нещастни хорица откъде да го направят тоя стаж, че да вземат мизерна пенсия?? Да не са работили прокурори?

Хороскоп за 04.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
С отговорно отношение към делата си ще пристъпите към изпълнението им. Добрата ви организация е гаранция за свършена в срок работа и още нещо. Благодарение на изградения си авторитет ще защитите позициите си по наболели въпроси, както на работното място, така и в държавното управление.
04 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Този ден се характеризира с личен напредък и възможности за удовлетворяване на определени изисквания на работното място. Ще преодолеете нещо, което ви е пречило да се развивате пълноценно. Не подценявайте помощта, която могат да ви окажат близките ви и особено сърдечния партньор. Притеснявате се излишно относно проблемите на ваш роднина, всичко ще е наред.
04 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Приключване на започнат проект ще ви натовари със срокове и допълнителни изисквания. Запазете спокойствие и не си го изкарвайте на сътрудниците или роднините. Занимаващите се с бизнес ще получат предимство. Съвместните действия с конкуренти, ако не ви донесат пари, то поне ще се запознаете с нивото на работата им.
04 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще постигнете значителни успехи в деловата сфера. Използвате максимално откритите шансове, което ви дава значителни финансови постъпления. Изненадайте вашия любим човек с приятен жест вечерта.
04 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
От позицията на по-силния ще следите поведението на приближените си, давайки съвети и препоръки. Запазете добрия тон и не пропускайте да насърчите активността им, това ще се оцени. Затруднения от технически характер ще възпрепятстват започната задача, но с нечия добронамерена помощ ще се справите.
04 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Професионалистите не позволяват на емоциите да диктуват поведението им. Ако считате себе си за такива трябва да се освободите от всичко, което пречи на трезвата ви преценка за нещата. Помислете добре върху възможностите си и в случай, че не ги преценявате, като добри, променете тактиката. Вярвайте в себе си, работата ви скоро ще даде резултат.
04 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Освободете се от напрежението и мислете за по-приятни неща. Домашните ангажименти ще ви подтикнат към преосмисляне на приоритетите ви, върху какво да съсредоточите вниманието си през следващите дни. Има неща, които не търпят отлагане, зимата чука на вратата. Отвърнете на доброто с добро.
04 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Работата ви днес ще е напрегната и ще е свързана с много хора и ангажименти. Въпреки всичко запазете спокойствие и бъдете сигурни, че ще успеете да осъществите голяма част от плановете си за деня. Възможно е да ви се наложи да изоставите нещо ненадеждно. Част от вас имат шанса да започнат нова сърдечна връзка и това обяснява прекалената ви емоционалност.
04 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С подходящи аргументи ще убедите някого да се включи в изпълнение на ваша задача. Организацията и ефективността на работното място налагат промени, които могат да ви противопоставят с колегите. Не прибързвайте с оценките, има по-елегантни начини за справяне със ситуацията, бъдете дипломатични.
04 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бързо се ориентирате в нова и сложна ситуация, в която сте изпаднали. Мнозина на ваше място биха се отчаяли, но вие веднага намирате няколко варианта за изход. Благоприятна в случая е и позицията, в която се намирате.
04 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви спори в общи задачи и работа в екип. Бъдете отворени за нововъведения и партньорски компромиси, каквото и да ви струва това. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Обграждайте се с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
04 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Работата ви днес ще върви по обичайния начин. Имате възможност да осъществите намеренията си, но ще ви е необходимо търпение. Контактите ви с влиятелни личности могат да ви отворят много врати, но от вас зависи как ще използвате предоставените ви шансове. В интимен план ще се чувствате обградени с любов и сигурност, което ви зарежда с нови сили.
04 дек 2020
Последни новини