Стартира процедура по разработване на план за интегрирано развитие на общината

Стартира процедура по разработване на План за интегрирано развитие на община Асеновград ( ПИРО ) за периода 2021 - 2027 г.

Планът се изготвя съгласно изискванията на Закона за регионалното развитие, Правилника за неговото прилагане и Методическите указания за разработване и прилагане на планове за интегрирано развитие на община за периода 2021 г. - 2027 г., утвърдени от Министерство на регионалното развитие и благоустройството. 

Той е елемент на системата от документите за стратегическо планиране и определя средносрочните цели и приоритети за развитието на общината.

Разработва се за 7-годишен период на действие. Кметът на общината организира изработването, съгласуването и актуализирането му. 

Планът за интегрирано развитие на общината се обсъжда и съгласува със заинтересованите органи и организации, с икономическите и социалните партьори, както и с физически лица и представители на юридически лица, имащи отношение към развитието на общината. Приема се от Общинския съвет.

Структурата и съдържанието на плана обхващат : 

- териториален обхват и анализ на икономическото, социалното и екологичното състояние

- нуждите и потенциалите за развитие на общината

- визия, цели и приоритети за развитие за периода 2021-2027

- комуникационната стратегия на партьорите и заинтересованите страни и формите на участие в подготовката и изпълнението  на плана при спазване на принципите за партьорство и осигуряване на информация и публичност

- определяне на приоритетни зони за въздействие

- индикативен списък на важни за общината проектни идеи, с проектобюджети и график на изпълнение

- програма за реализация на плана и описание на интегрирания подход за развитие

- мерки, свързани с климатичните промени

- действия за наблюдение и оценка на плана, индикатори за наблюдението и оценката и др.

За изработването, съдействието и съгласуването на ПИРО е сформирана работна група.

С цел осигуряване на публичност и прозрачност процесът на изработване и съгласуване на плана за интегрирано развитие на общината ще бъде отразен на интернет страницата на община Асеновград в раздел "Администрация", "Стратегии за развитие".

Източник: Asenovgrad.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини