Ниско прелитащи самолети край Пловдив

Изображение 1 от 2

    В медийния ден участниците в "Тракийско лято - 2020" представиха част от реалния спектър задачи, проведени по време на подготовката.

    Формация от американски C-130 и български C-27J "Спартан" изпълниха полет за стоварване на въздушен десант (товари и парашутисти) над заповядана зона на летище Чешнегирово. Военнотранспортните самолети изпълниха полета на пределно малка височина с цел скрито приближаване към площадката за десантиране. След това бе демонстрирано разпуск на групата над летището и кацане в сгъстени интервали от време, както и действия на екипажите на вертолети AS-532 AL Cougar и Ми-17, които осъществиха изтегляне от зоната на десантиране на пострадали и провеждане на авиомедицинска евакуация.

    Съвместната българо-американска подготовка "Тракийско лято - 2020" постигна целите и поставените си задачи. Съвместното ниво на подготовка между видовете въоръжени сили на България се повишава, повишава се и нивото ни на съвместна подготовка с нашите съюзници и партньори. Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който наблюдава демонстрациите на способности по време на медийния ден на българо-американската подготовка "Тракийско лято 2020".

    Учението се провежда от 2007 г. като в началото бе за натрупване на опит, с всяка изминала година сложността се повишава, учението постигна целите и поставените задачи, подчерта адмиралът. Той добави, че съвместната българо-американска подготовка продължава през септември с "Тракийска пепелянка" с изтребителна авиационна техника. Така нивото ни съвместимост и на съвместно изпълнение на задачите, както в двустранен така и в коалиционен мащаб поддържа едно добро темпо и ще го надграждаме през годините, подчерта още началникът на отбраната.

    Командирът на българските ВВС ген. майор Цанко Стойков сподели, че тези демонстрации са само част от възможностите и операциите, които се изпълняват, защото днес не бяха показани зенитно-ракетните комплекси и изтребителната авиация. А командирът на СКСО ген. майор Явор Матеев заяви, че специалните сили работят като една добре смазана машина съвместно с въоръжените сили на България и тези на САЩ и това е оперативна съвместимост, подчерта Матеев.

    В учението участват до 750 военнослужещи от Българската армия и Военновъздушните сили (ВВС) на САЩ в Европа. Това е една от най-мащабните международни подготовки, провеждани под ръководството на българските ВВС през настоящата година. Ръководител от българска страна е полковник Юрий Луканов, заместник-началник на щаба на ВВС.

    По време на "Тракийско лято - 2020" в рамките на месец екипажи на C-130 Херкулес от състава на 37-ма транспортна ескадрила от ВВС на САЩ в Европа изпълняват широк спектър съвместни тренировъчни задачи с участието на сили и средства от българските ВВС (военнотранспортни самолети C-27J "Спартан" от Транспортната авиогрупа Враждебна, вертолети AS-532 AL Cougar и Ми-17 от авиобаза Крумово, изтребители МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево, зенитно-ракетни комплекси КУБ от 1-ва зенитно-ракетна база и български военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции). Отработват се и задачи по авиомедицинска евакуация с участието на медицински екипи с оборудване от състава на Военномедицинска академия съвместно със сертифицираните екипажи на 24-а авиобаза Крумово.

    Основните цели на учението "Тракийско лято - 2020" са: повишаване на оперативната съвместимост на участниците и усъвършенстване способностите за действия в състава на международни оперативни сили, усъвършенстване на тактическата подготовка на екипажите от транспортната авиация, разчетите от ЗРВ и Силите за специални операции чрез изпълнение на широк спектър от съвместни задачи и не на последно място - повишаване на способностите за логистично осигуряване и оказване на поддръжка като страна домакин.

    "Тракийско лято - 2020" продължава до 28 август.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини