Китай ваксинира срещу COVID-19 групи с "висок риск" от края на юли

Китай дава дози от кандидат за ваксина срещу COVID-19 на групи с "висок риск", включително медицински персонал, от края на юли, въпреки че клиничните изпитвания на ваксината, които биха показали дали тя работи, не са приключили, според съобщения в новините .

През уикенда китайските здравни служители заявиха, че на 22 юли страната е одобрила спешната употреба на ваксината, разработена от пекинската лекарствена компания Sinopharm, съобщава CNN. Медицинските работници, митническите и граничните служители и други с висок риск от излагане на COVID-19 имат право да получат ваксината, съобщава CNN.

Службите допълват, че се надяват да разширят използването на тази ваксина и при други основни групи работещи през есента и зимата.

"След като изградим имунна бариера за медицинския персонал, персоналът, участващ в основната експлоатация на града, като работещи на пазара на земеделските производители, в транспорта и в някои услуги", може да получат ваксината, заяви Дженг Жонгвай, директор на Центъра за развитие на технологиите на Националната комисия по здравеопазване на Китай, според CNN.

Съобщението следва новината от средата на август, че Русия одобри ваксината си COVID-19 за употреба в определени групи, включително медицински работници, съобщава Live Science.

Китай вече частично одобри друг кандидат за ваксина, разработен от базираната в Китай компания Tianjin CanSino Biologics за използване при военнослужитещи. Дози от тази ваксина се дават на военните от юни.

Нито един кандидат за ваксина срещу COVID-19 не е завършил третатат фаза клинични изпитвания. Само изпитванията на фаза 3, които често включват десетки хиляди хора, могат да определят дали ваксината всъщност предотвратява инфекцията с COVID-19, съобщава Live Science. Такива изпитвания са критична стъпка в разработката на ваксината и дългогодишните американски регулации изискват завършено изпитване на фаза 3, преди да бъде одобрена ваксината COVID-19 в САЩ. Американската администрация по храните и лекарствата заяви, че ваксината срещу COVID-19 трябва да намали шансовете за инфекция с поне с 50% в сравнение с плацебо.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини