Между 30 и 50% от водата в света се краде безнаказано

Водоснабдяването на нашата планета е невероятно ценен ресурс, който трябва да защитим, а тревожни нови цифри показват, че между 30-50 процента от нея се краде - което означава, че водата не се плаща или не се очтита.

Тази кражба се случва, когато хората и компаниите получават вода незаконно, често за селскостопански нужди. Това може да означава безплатно получаване на пречистена вода, която трябва да се заплаща, или получаване на вода по начини, които противоречат на екологичните указания.

Самият проблем не е нов, но повечето от нас нямат представа, че се случва. Този доклад разглежда недостатъчно проучения проблем и предлага някаква идея за коригиране на системния проблем.

Заключението? Хората и компаниите извършват кражбата, но току-що публикуваното проучване посочва  политически, правни и институционални рамки, които не са създадени правилно, за да защитават ценната вода, на която всички разчитаме.

Основните причини за кражба на вода не са правилно адресирани, казват изследователите, стойността на водата не се оценява и незаконните действия не се наказват правилно - всичко това означава, че огромно количество вода се губи чрез кражба всяка година.

"Продължаващият недостиг на вода се среща на всички континенти, все повече се усложнява от изменението на климата", пишат изследователите в публикуваната статия.

Има  дебат за това, какво се счита за кражба на вода, или дори дали изобщо съществува, тъй като водата е естествен ресурс, до който всички имаме достъп. Екипът обаче разглежда три отделни казуса на неправилна употреба на вода: отглеждане на марихуана в Калифорния, ягоди в Испания и памук в Австралия.

Въпреки че в тези случаи има много разлики - от социалните норми до местните разпоредби, те очертават някои общи теми.

И трите дейности са водоемки и трите казуса показват ефектите на пазарните изисквания върху кражбата на вода - кражбата на вода е просто много печеливша, през повечето време и със сигурност по-рентабилна от спазването на екологичните разпоредби (в испанския казус - действащи разпоредби за защита на мигрираща птица).

Неопределеността относно водоснабдяването, причинена както от човешки действия, така и от естествените промени във валежите, също е един от основните двигатели на кражбите на вода, предполага проучването.

Липсата на каквато и да е реална политика също е фактор - ако няма шанс да бъдат хванати, хората ще откраднат вода, дори когато не се нуждаят от нея.

От друга страна, ефективното наблюдение и масовото изискване за спазване в обществото помагат за намаляване на кражбите на вода, подчертават авторите на изследването, заедно с наличието на изобилно водоснабдяване в първо място, разбира се.

Според проучването една от големите промени, които можем да направим, е да гарантираме, че санкциите за кражба на вода са съществени и правилно приложени, особено в отдалечените и селските райони.

Публичното разкриване на кражба може също да помогне в някои ситуации. Този финансов и социален баланс прави кражбата на вода по-малко рентабилна и по-малко приемлива в общностите, предполага новият доклад.

Откриването на кражба на вода трябва да стане по-лесно, тъй като се разработват по-модерни системи за наблюдение и сензори, но засега са необходими координирани усилия от страна на правителства, регулатори и общности, за да се сложи край на скандала с половината вода в света, която се краде, казват изследователите.

„В съответствие с по-ранните проучвания, казусите ясно подкрепят значението на добре финансирани  мониторинг на спазването и спазването на изискванията, особено в отдалечените части на доставките, за да се увеличи вероятността от откриване и преследване като важен двигател за намаляване на кражбите", заключават авторите на изследването.

Изследването е публикувано в Nature Sustainability.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини