30 °C

Дарител осигури вода в чешмите на новия гробищен парк в Асеновград

Изображение 1 от 4

  Дарител осигури вода в чешмите на новия гробищен парк в Асеновград. 

  Проблемът с липсата на налягане във водопреносната мрежа там е от повече от 20 години.

  Към днешна дата няма нужда хората да носят туби и шишета от вкъщи, защото 26-те чешми вече функционират. 

  Тази година в бюджета на общината бяха заложени 35 000 лева за монтиране на хидрофорна система, чрез която да се реши проблемият казус.

  През месец май бизнесмен от Асеновград прояви желание да стане дарител в името на общото благо.  

  Фари Карра също дълго време е носил големи количества вода от дома си, когато е посещавал гробовете на своите близки. Той казва, че е ставал и неволен свидетел как възрастни хора са принудени да правят същото.

  Всичко това го е мотивирало да поеме благотворителната инициатива и за собствена сметка да реализира начинанието.

  Благодетелят е поръчал хидрофорната система и е изградил помещение, в което да е монтира и свърже към основния водопровод.

  Цялата организация и изпълнение до този етап са му коствали около 10 000 лв. 

  Поставянето на съоръжението станало факт, но скоро след това, водопроводът започнал да дефектира, тъй като е бил в изключително амортизирано състояние, корозирал и затлачен поради продължителното неползване. 

  В рамките на около 10 дни възникнали повече от 20 аварии, които също били отстранени за сметка на дарителя с помощ от ВиК - Асеновград. 

  Подновена вече е и част от водопреносната мрежа в гробищния парк. Старите метални тръби, които са били с големина 18 милиметра, са заменени с чисто нови PVC, чийто диаметър е 60 милиметра. 

  Реализирането на идеята му продължило 33 дни, а общата стойност на проекта възлиза на около 20 000 лева. Освен финансови и материали средства средства той е вложил и личен труд и казва, че сега се чувства удовлетворен от стореното. 

  Дарителят е реновирал и 17 от чешмите в гробищния парк.

  Някои от тях е боядисал, за други е направил подсилване на постройката им, а на трети е поставил или подменил крановете. 

  В благотворителната инициатива се е включил и негов близък - Джейхан Янъков, който безвъзмездно е извършил изкопните дейности на трасе от 1 километър. 

  Предстоят довършителни дейности по начинанието на Фари Карра - асфалтиране на изкопаните участъци, при които след възникването на авариите е била нарушена настилката. Дарителят е решил да изгради и нови 2 чешми. 

  "Имах желанието да помогна за решаването на този проблем още преди 3 години. Тогава не получих съдействие от община Асеновград. Сега, при новото ръководство отново се обърнах за съдействие към заместник-кмета доктор Теньо Манолов, който веднага откликна на моето предложение, и с подкрепата на кмета доктор Христо Грудев, инициативата се реализира. 

  Не целя реклама или възмездие. Знам, че когато всички сме единни и си помагаме кой с каквото може, без значение от религиозната ни принадлежност, вярвания и разбирания, градът ни ще процъфтява", казва благодателят. 

  Дарението спести ресурса на община Асеновград, като предвидените средства за изграждането на хидрофор ще бъдат пренасочени към други проекти на територията на новия гробищен парк. 

  Такива, например, са изграждането на парково осветление по централната алея там.

  Община Асеновград изразява искрени благодарности на Фари Карра за благородната му постъпка.

  Източник: Asenovgrad.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 26.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Готовността ви за действие е впечатляваща, предвид обстоятелствата покрай вас. Като начало се убедете, че е във вашите възможности. Не се ангажирайте с прекалено много задачи, това може да ви донесе повече напрежение. Отнесете се с внимание към човек от обкръжението ви, който е добър към вас, а вие му обръщате гръб.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Времето ще работи за вас и ще стигне за всичко, а задачите ви ще се реализират както ги предвиждате. Обърнете повече внимание на семейството си, напоследък сте твърде заети и пропускате важни моменти. Не бъдете прекалено недоверчиви към направена ви оферта. Откриват ви се възможности, за каквито сте мечтали.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Изпълнени сте с ентусиазъм. Контактите с близките ви действат тонизиращо, а разбирането от страна на любимия човек ви кара да забравите проблемите. Действайте, впускайте се в рисковани начинания, успехът е на ваша страна.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Денят за много от вас ще премине в спокойна обстановка, сред близки или приятели. Други ще използват времето си за професионална подготовка, предстоящи изпити или делови срещи поддържат кондицията и вниманието им будни. Не допускайте дреболии да помрачат настроението ви, погледнете на тях от друг ъгъл и ще ги преодолеете по-лесно.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще се почувствате значително по-добре, ако не говорите за всичко онова, което ви тревожи. Не за друго, а защото е възможно да нараните без причинно някой до вас, без от това да спечелите. Вечерта ви ще бъде приятна, но заслуга ще е на някой, който ви обича. Бъдете откровени с него и не крийте отношението си, каквото и да е то.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Предпочитате да прекарате този ден сред хора, общувайки вместо да си седите у дома. Ще ви се отдаде такава възможност към средата на деня, когато приятен ангажимент ще ви срещне с интересни личности. Можете да научите много и да споделите част от своя опит, което пък ще бъде от полза за събеседниците ви. На някои от вас предстои пътуване по работа.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Очаква ви интересен ден, изпълнен с положителни емоции. Независимо с какво предпочетете да се занимавате със сигурност ще откривате приятни неща във всяко нещо. Ново запознанство ще въодушеви необвързаните от вас. Личното ви обаяние няма да остане незабелязано от хората около вас. Възможно е да се запалите по нещо ново и вълнуващо.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Рутинните задачи ще запълват голяма част от деня ви, но и към тях ще подхождате с нужната отговорност и внимание. Добри перспективи както за вас, така и за близките ви. И с право ще получите дарове за това, което давате. Обадете се на приятели и разпуснете вечерта.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Съществуват проблеми, които понякога ви причиняват притеснения. Въпреки, че сте силни, чувствителността ви е изострена и ще приемете случващото се като особено сериозно. Можете да се справите и с по-малък разход на енергия. Бъдете практични и не се колебайте да направите компромис, ако трябва.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  В прекрасно настроение сте и с удоволствие и нетърпение пристъпвате към обичайните си занимания. Среща с интересна и привлекателна личност ще направи този ден незабравим. Не пропускайте добрата възможност, която ви се открива. Това може да е началото на стабилна и трайна връзка. Не всеки среща такъв човек, а и скоро едва ли ще ви се отдаде подобна възможност.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Избягвайте промените днес. Домашният уют е препоръчителен и доста здравословен. Вечерта прекарана в дружелюбна приятелска компания е най-удачният завършек на деня. Непредпазлив флирт може да ви създаде неприятности.
  26 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Няма да сгрешите, ако се вслушате в собствените си разсъждения и желания. С добрите си организаторски умения ще трансформирате работата в удоволствие. Някои от вас ще предприемат пътуване до нови и непознати за тях места. Това ще ги зареди с много енергия. Ще изживеете приятни мигове с любимите си хора.
  26 сеп 2020
  Последни новини