13 °C

Дарител осигури вода в чешмите на новия гробищен парк в Асеновград

Изображение 1 от 4

  Дарител осигури вода в чешмите на новия гробищен парк в Асеновград. 

  Проблемът с липсата на налягане във водопреносната мрежа там е от повече от 20 години.

  Към днешна дата няма нужда хората да носят туби и шишета от вкъщи, защото 26-те чешми вече функционират. 

  Тази година в бюджета на общината бяха заложени 35 000 лева за монтиране на хидрофорна система, чрез която да се реши проблемият казус.

  През месец май бизнесмен от Асеновград прояви желание да стане дарител в името на общото благо.  

  Фари Карра също дълго време е носил големи количества вода от дома си, когато е посещавал гробовете на своите близки. Той казва, че е ставал и неволен свидетел как възрастни хора са принудени да правят същото.

  Всичко това го е мотивирало да поеме благотворителната инициатива и за собствена сметка да реализира начинанието.

  Благодетелят е поръчал хидрофорната система и е изградил помещение, в което да е монтира и свърже към основния водопровод.

  Цялата организация и изпълнение до този етап са му коствали около 10 000 лв. 

  Поставянето на съоръжението станало факт, но скоро след това, водопроводът започнал да дефектира, тъй като е бил в изключително амортизирано състояние, корозирал и затлачен поради продължителното неползване. 

  В рамките на около 10 дни възникнали повече от 20 аварии, които също били отстранени за сметка на дарителя с помощ от ВиК - Асеновград. 

  Подновена вече е и част от водопреносната мрежа в гробищния парк. Старите метални тръби, които са били с големина 18 милиметра, са заменени с чисто нови PVC, чийто диаметър е 60 милиметра. 

  Реализирането на идеята му продължило 33 дни, а общата стойност на проекта възлиза на около 20 000 лева. Освен финансови и материали средства средства той е вложил и личен труд и казва, че сега се чувства удовлетворен от стореното. 

  Дарителят е реновирал и 17 от чешмите в гробищния парк.

  Някои от тях е боядисал, за други е направил подсилване на постройката им, а на трети е поставил или подменил крановете. 

  В благотворителната инициатива се е включил и негов близък - Джейхан Янъков, който безвъзмездно е извършил изкопните дейности на трасе от 1 километър. 

  Предстоят довършителни дейности по начинанието на Фари Карра - асфалтиране на изкопаните участъци, при които след възникването на авариите е била нарушена настилката. Дарителят е решил да изгради и нови 2 чешми. 

  "Имах желанието да помогна за решаването на този проблем още преди 3 години. Тогава не получих съдействие от община Асеновград. Сега, при новото ръководство отново се обърнах за съдействие към заместник-кмета доктор Теньо Манолов, който веднага откликна на моето предложение, и с подкрепата на кмета доктор Христо Грудев, инициативата се реализира. 

  Не целя реклама или възмездие. Знам, че когато всички сме единни и си помагаме кой с каквото може, без значение от религиозната ни принадлежност, вярвания и разбирания, градът ни ще процъфтява", казва благодателят. 

  Дарението спести ресурса на община Асеновград, като предвидените средства за изграждането на хидрофор ще бъдат пренасочени към други проекти на територията на новия гробищен парк. 

  Такива, например, са изграждането на парково осветление по централната алея там.

  Община Асеновград изразява искрени благодарности на Фари Карра за благородната му постъпка.

  Източник: Asenovgrad.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 24.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Обмислете положителните и отрицателните страни на въпроса, който стои за решаване пред вас днес, за да се предпазите от грешки. Ще бъдете успешни, ако не игнорирате разума от сърцето си и им отдавате еднакво значение. Общуването с приветливи и позитивно мислещи хора ще ви бъде полезно и ще ви се отрази тонизиращо.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Телец Обхванати сте от ентусиазъм и това неминуемо ще доведе до промени. Ако се вслушате в съветите на ценен за вас човек и ги приложите в бизнеса, ще регистрирате сполука. Ако прекарвате почивката си на море бъдете внимателни с подводните спортове.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще посветите по-голямата част от времето си на реализацията на делова задача. Обмислено и разумно пристъпвате към работата си, друго не би могло и да бъде за вас, за това ще се доближите до успеха. Търсещите нов път ще проучват възможностите за образование или работа в чужбина.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще работите самостоятелно, влагайки творчески заряд и амбиция за изява. Без да отхвърляте чуждите идеи ще търсите най-доброто, което да приложите в работата си. Така ще си осигурите по-добри бъдещи проекти, а от там и финансова осигуреност. Вслушвайте се в съветите на специалисти за здравословните си неразположения.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Полезните ви контакти ще благоприятстват задачите, с които се захващате днес. Когато сте в позиция на зависими от някого знаете как да се държите, но не променяйте отношението си към него при промяна на обстоятелствата. С ентусиазъм ще градите планове за общото ви бъдеще с партньора, вдъхновени от вниманието му към вас.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Очаква ви спокоен неделен ден. Делата ви ще вървят така, както сте ги планирали. Вечерта е възможно да се отдадете на развлечения. Среща със стари приятели ще ви развесели и настрои позитивно за предстоящата седмица. Имате нужда от повече разнообразие, затова помислете какво можете да направите по въпроса.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Изпълнени сте с добри очаквания от предстояща сделка и ще подчините времето на деловите си ангажименти. Натовареността ще изостри чувствителността ви и са възможни конфликти. Владейте се, за да не провалите настроението, не само своето, но и на околните. Пътуващите ще изпълнят програмата си, стига да са внимателни, ако шофират.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Без да се стряскате от динамичното развитие на събитията покрай вас, ще задълбочите интересите си в сферата, в която работите. Доверието, което сте изградили до тук ще благоприятства по-следващите ви стъпки, без затруднения ще се ползвате от услугите на хората около вас.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Затрудненията на работното място ще ви поизнервят, но ще намерите правилните решения за тях. Не се ангажирайте с много дейности наведнъж, за да можете да мислите пълноценно, а не под въздействие на стреса. Не пренебрегвайте семейството си и обърнете внимание на личните си дела. Грижите за здравето ще ви се отразят добре, ще ви направят по-гъвкави и бодри.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не се подвеждайте по чужди съвети, защото е възможно прикрити недоброжелатели да ви навредят. Вслушвайте се в собствената си интуиция и действайте съобразно нея. Имате успех сред противоположния пол. Чарът и чувството ви за хумор са неотразими. Възползвайте се.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Инвестирайте в бъдещето си. Направете нужните усилия днес, за да се чувствате добре утре. От изявите ви ще зависят бъдещите ви реализации. Ползотворни контакти ще ви помогнат да определите приоритетите си, като дадете предимство на нещата, които ви носят доволство и добри доходи.
  24 яну 2021
  Последни новини