Няколко културни събития в Асеновград през Европейските дни на наследството

И тази година Асеновград ще бъде ще бъде част от инициативата Европейски дни на наследството, която се провежда всяка година през месец септември.

Асеновград ще се включи с няколко събития. 

Още в началото на месец септември бе открита изложбата "Добре дошли в родната казарма" в Старинно училище "Свети Георги" в града.

Изложбата представлява историко-етнографски поглед върху задължителната военна служба. Събрани са множество снимки, документи и предмети от индивидуални преживявания. 

Изложбата ще бъде достъпна за посещения през целия месец . 

На 17.09.20 г. от 17.30 ч. в Градската библиотека "Паисий Хилендарски" ще бъдат изнесени две лекции - "Скално селище Белинташ" и "Праисторически обекти в района на Асеновград".

На следващия ден, 18.09.20 г., ще бъде открита друга изложба - "120 години от основаването на първата фабрика за изкуствени цветя - Манийката".

С изложбата се отбелязва годишнината от основаването на първата фабрика за изкуствени цветя в Станимака ( Асеновград ). Ще бъдат представени изкуствени цветя от периода и инстументи за тяхното изработване, както и други сватбени аксесоари и рокли.

Чрез изложбата и кратката лекция, която ще се изнесе в началото на откриването й, посетителите ще научат как Асеновград се е превърнал в център на сватбената индустрия в България. 

В същия ден, 18.08.20 г., още в 09:00 ч. сутринта е Градска библиотека "Паисий Хилендарски" ще бъде изнесена лекция "Приказките оживяват". 

Тя ще представи приказните герои и творчеството на асеновградския художник Коста Форев.

На 19.09.20 . лекция презентация на тема "Старинно училище "Свети Георги" - като музей на образователното дело в Асеновград в края на 18 и началото на 19 век" ще бъде представена в двора на училището.

Последното събитие ще бъде на 25-26.09.20 г. и ще бъде Уличен градски фестивал "20-те години на XX век в Станимака".

То ще представлява фестивал на градския живот и памет за времето преди 100 години. 

Програмата включва откриване в двора на читалище "Свети преп. Паисий Хилендаски", дефилета в трите локации на фестивала, представяне на два филма, две изложби на фотографии, етюди от театрална постановка, стари градски песни и други.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини