27 °C

Няколко културни събития в Асеновград през Европейските дни на наследството

И тази година Асеновград ще бъде ще бъде част от инициативата Европейски дни на наследството, която се провежда всяка година през месец септември.

Асеновград ще се включи с няколко събития. 

Още в началото на месец септември бе открита изложбата "Добре дошли в родната казарма" в Старинно училище "Свети Георги" в града.

Изложбата представлява историко-етнографски поглед върху задължителната военна служба. Събрани са множество снимки, документи и предмети от индивидуални преживявания. 

Изложбата ще бъде достъпна за посещения през целия месец . 

На 17.09.20 г. от 17.30 ч. в Градската библиотека "Паисий Хилендарски" ще бъдат изнесени две лекции - "Скално селище Белинташ" и "Праисторически обекти в района на Асеновград".

На следващия ден, 18.09.20 г., ще бъде открита друга изложба - "120 години от основаването на първата фабрика за изкуствени цветя - Манийката".

С изложбата се отбелязва годишнината от основаването на първата фабрика за изкуствени цветя в Станимака ( Асеновград ). Ще бъдат представени изкуствени цветя от периода и инстументи за тяхното изработване, както и други сватбени аксесоари и рокли.

Чрез изложбата и кратката лекция, която ще се изнесе в началото на откриването й, посетителите ще научат как Асеновград се е превърнал в център на сватбената индустрия в България. 

В същия ден, 18.08.20 г., още в 09:00 ч. сутринта е Градска библиотека "Паисий Хилендарски" ще бъде изнесена лекция "Приказките оживяват". 

Тя ще представи приказните герои и творчеството на асеновградския художник Коста Форев.

На 19.09.20 . лекция презентация на тема "Старинно училище "Свети Георги" - като музей на образователното дело в Асеновград в края на 18 и началото на 19 век" ще бъде представена в двора на училището.

Последното събитие ще бъде на 25-26.09.20 г. и ще бъде Уличен градски фестивал "20-те години на XX век в Станимака".

То ще представлява фестивал на градския живот и памет за времето преди 100 години. 

Програмата включва откриване в двора на читалище "Свети преп. Паисий Хилендаски", дефилета в трите локации на фестивала, представяне на два филма, две изложби на фотографии, етюди от театрална постановка, стари градски песни и други.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще мобилизирате вътрешните си сили и ще се справите с възникващите затруднения днес. Ще получите подкрепата на онези, на които сте помагали и обединявайки усилията си, ще ви бъде по-лесно да продължите напред. Лидерските ви заложби ще излязат на преден план и смело ще убеждавате някого в предимствата на идеите си.
22 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Приемайки новото и прилагайки го на практика в едно с познатите средства, ще работите ползотворно за изпълнение на поставените си цели. Няма да пропуснете нищо важно и ще се погрижите за детайлите около реализацията на важно събитие, така, че да не липсва настроение и всичко, което се изисква от вас.
22 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Успеете ли да разпознаете и назовете скритите си тревоги, ще постигнете победа, водеща към върхове. Възможно е застъпничеството ви за някого да ви постави в неблагоприятна светлина пред други, но приятелството е важно за вас. В открит разговор ще споделяте мислите си с близки хора и ще търсите мнението им.
22 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Делово предложение ще насочи мислите ви в по-практични рамки. Помислете, заслужава си да поемете риска, още повече, че сте подготвени за подобни предизвикателства. И други неща ще повишат настроението ви. Вслушайте се в желанията си, отворете сетивата си, не оставяйте безразлични към любовта.
22 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Бъдете реалисти и не очаквайте прекалено много от наскоро създала се ситуация. Очаква ви по-благоприятен период, затова точно сега не избързвайте с действията си. Днес имате страхотен успех сред противоположния пол, използвайте чара си. Втората част на деня ще е особено успешна за вас в личен план.
22 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Прекалено активни сте днес, за да почивате затова търсите всевъзможни начини да оползотворите енергията си. Работа по дома или нещо, свързано с него ще занимава голяма част от вас. Въпреки това обаче не пропускайте предложението на приятел за приятно мероприятие. Ако успеете да съчетаете и двете със сигурност ще останете най-доволни от този ден.
22 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се съобразявате с високите си изисквания и ще дадете предимство на естетическите си възприятия. Това за някои означава влагане на повече усилия в конкретна задача, за това пък резултатите ще ви удовлетворят. Упорството ви ще довежда всичко, с което се захванете до успешен край.
22 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Съсредоточени сте и не допускате грешки. Съвсем близо сте до крайния успех. Близките ви проявяват разбиране и едва ли ще ви ангажират допълнително. Привличате вниманието на важен за вас човек. От тук нататък всичко е във вашите ръце. Някои от вас се държат прекалено самоуверено на моменти граничещо с арогантността. Това едва ли ще се приеме радушно.
22 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
22 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Хубави емоции ще разнообразят деня ви, ще ви направят активни и усмихнати. Психическата ви уравновесеност и душевна хармония ви позволяват да осъзнаете своята уникалност. Активни и уверени ще откриете за себе си много истини, които до сега са ви убягвали. Някои от вас ще пътуват, но не поемайте излишен риск.
22 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Намерете достоен начин да се разделите с хора, които са ви разочаровали, но ги обичате. Ако трябва се вслушайте в съветите, които ще получите. Възможни са обрати на плановете ви.
22 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Верни в предвижданията си, ще постигнете намеренията си, влагайки всичко, което е нужно за успеха ви днес. Не омаловажавайте отношението на някого към вас, добро или не, то може да се окаже решаващо за изхода на една ситуация. Във възможностите ви е да й повлияете положително, ако излъчвате светли мисли към участващите в нея хора.
22 сеп 2020
Последни новини