Хиляди екоактивисти окупираха каменовъглени мини в Германия

Няколко мини в каменовъглен район в Западна Германия бяха окупирани или блокирани от демонстранти днес, предаде ДПА, като се позова на полицията.

Протестиращи хора навлязоха в откритата мина "Гарцвайлер" край Мьонхенгладбах. Няколко души се покатериха върху бункер за въглища в ТЕЦ "Вайсвайлер" близо до Аахен.

Протестите се отразиха и на железопътния трафик в региона, като предизвикаха промени на маршрути и отменяне на влакове, казаха от "Дойче бан".

Организаторите от движението "Енде геленде" (Ende Gelaende - в свободен превод "Край и толкова") призовават за незабавен отказ от използването на каменни въглища и природен газ за производството на електроенергия в Германия.

От "Енде геленде" обвиниха полицията, че нарочно спира влакове, за да попречи на екоактивистите да пристигнат на определените за демонстрации места. Според движението в проявите днес участват 3000 души.

Днешната кампания на "Енде геленде" не е насочена само срещу въгледобива. Около 150 демонстранти застанаха пред газова електроцентрала в Дюселдорф.

Говорителка на движението заяви пред журналисти, че природният газ също е "крайно вреден за климата".

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини