Съдът в САЩ забрани блокирането на TikTok

Съдът в САЩ не позволи на американския Департамент по правосъдие да забрани тегленето на китайското приложение TikTok в страната, съобщава The Guardian. Департаментът имаше срок до петък да даде аргументи в защита, но те не са били приети от съдията, съобщава CNET.

Аргументите на департамента са били класифицирани, но според съдията не са достатъчни, за да се въведе планираната забрана за наличието на TikTok в онлайн магазините за приложения в САЩ. Забраната трябваше да влезе в сила от 0:00 часа в понеделник.

TikTok обаче я обжалваше и поиска от съда да я отложи с аргументите, че подобно действие противоречи на правото на хората да споделят мнението си, особено на фона на пандемия и предстоящи избори. Адвокатите на компанията обявиха още, че премахването на приложението от онлайн магазините ще застраши и сигурността на потребителите, защото те ще продължат да използват по-стари версии на TikTok, но няма да могат да получават обновления за тях.

Отмяната на забраната засега е за неопределено време, като ще зависи от хода на делото. Тя е с предварителен статут, но за сега съдът отказа да отмени допълнителните ограничения, които са предвидени за 12-ти ноември т.г.

"Доволни сме, че съдът се съгласи с нашите аргументи и предотврати влизането в сила на забраната срещу TikTok. Ще продължим да защитаваме нашите права за доброто на нашата общност и служители. Същевременно ще продължим диалога с правителството за нашето предложение, за което президентът Тръмп даде първоначално съгласие миналия уикенд", казва говорител на TikTok пред CNET.

Властите за сега не са коментирали съдебното решение. Очакваше се в края на миналата седмица да обявят и дали ще одобрят предложената от Oracle и TikTok сделка, но и това не се случи.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини