Азербайджан отправи последно предупреждение към Армения за Нагорни Карабах

Министерството на отбраната на Азербайджан обяви, че отправи последно предупреждение към Армения във връзка с въоръжения конфликт в Нагорни Карабах. Това съобщи Vesti.az в понеделник, 28 септември.

Баку твърди, че арменските войски обстрелват град Татар.

Азербайджан започна офанзива срещу арменските военни в Карабах. Десетки хора загинаха през деня в боевете

Конфликтът между Баку и Ереван отново ескалира на 27 септември. Азербайджан заяви, че арменските войски са стреляли по неговите позиции и населени места. Баку обяви контранастъпление в Нагорни Карабах. Армения обвини Азербайджан в нападение срещу непризнатата република. Всяка от двете страни твърди, че врагът е загубил стотици убити хора.

Министерството на отбраната на Армения направи оценка на разузнавателните данни на Азербайджан за стотици арменски войници, убити по време на ескалацията на конфликта в Нагорни Карабах. За това пише във Facebook ръководителят на отдела Артсрун Ованесян.

"Загубите на нашите войници, обявени от азербайджанска страна, не отговарят на реалността", увери министърът. Той обаче не уточни колко са вдействителност загиналите.

По-рано Министерството на отбраната на Азербайджан обяви сериозни загуби в арменската армия. Според разузнаването над 550 военнослужещи на Ереван са били убити по време на конфликта в Нагорни Карабах. Баку твърди, че арменската страна крие от обществеността реалната ситуация.

На 27 септември Ованесян съобщи за смъртта на 200 военни на врага.

Междувременно парламентът на Азербайджан взе решение за въвеждане на военно положение в редица градове и региони на страната поради изостряне на ситуацията в Нагорни Карабах, съобщава РИА Новости.

Решението на парламента трябва да бъде одобрено от президента на страната Илхам Алиев в рамките на 48 часа. Обявяването на комендантския час е отговорност на вътрешното министерство на страната.

По-рано в неделя Армения обяви военно положение и обща мобилизация.

Конфликтът между двете страни се ожесточи сутринта на 27 септември. Мащабни боеве по цялата фронтова линия в Нагорни Карабах започнаха рано сутринта в неделя. Още в първите часове страните използваха артилерия, танкове и самолети, което доведе до цивилни жертви и направи новата конфронтация най-голямата от 1994 г. насам. Страните се обвиняват взаимно в ескалация. 

През 1991 г. Нагорни Карабах, населен предимно с арменци, обяви независимост от Азербайджан. Баку се опита да върне региона със сила, избухна война. През 1994 г. Азербайджан, Армения и непризнатата Република Нагорни Карабах, с посредничеството на Русия, подписаха протокол за примирие. Военните операции се възобновяват периодично.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини