Българските бомбардировачи от царско време показват в Крумово

С изложба под мотото "Българската бомбардировъчна авиация на царство България" в Авиационния музей в Крумово отбелязаха Деня на авиацията и българските ВВС. В рамките на 20 пана, подредени хронологично на входната алея на музея, са показани различните видове бомбардировъчни самолети, използвани в нашата военна авиация, различни авиационни бомби и личности, които са свързани с тях. Това каза за БТА Томислав Мангараков, старши експерт в музея на авиацията след откриването на изложбата.

Обхванали сме периода от 16 октомври 1912 г., когато военните пилоти Радул Милков и Продан Таракчиев извършват над Одрин първия боен разузнавателен полет в Европа, до Втората световна война включително, уточни историкът. Той припомни, че именно в Балканската война ние използваме авиационни бомби, които създаваме.

Идеята за изложбата, създадена от Музея на авиацията, е да покаже на младата аудитория и на обществото като цяло, че и България е ползвала бомбардировъчна авиация, коментира Мангараков. Показани са различните видове авиационни бомби и бомбардировачи. Специални пана има и за моментите, в които България използва своите самолети и бомби.

Изложбата маже да бъде видяна до месец април 2021 година, когато музеят ще отбележи годишнината от първия полет в космоса и Деня авиацията и космонавтиката - 12 април.

В музея се пазят близо 60 летателни апарата от българските ВВС.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини