Тийнейджърът, който може да бъде обявен за светец

Всеки е свободен да избира в кои богове и светци да вярва и кои да почита. А канонизирането на даден човек за определeни заслуги определено не е събитие, което се случва често. Особено когато говорим за момче на 15 години.

15-годишният Карло Акутис от Италия е на път да се превърне в първия милениал, обявен за светец. Тийнейджърът умира през 2006 г. след тежка битка с левкимията. Приживе става популярен като "компютърен гений". Също така, от съвсем малък демонстрира силна религиозност и отдаденост към църквата, въпреки че родителите му не са от най-вярващите.

Месеци преди смъртта си, Акутис създава сайт, който проследява евхаристийните чудеса в католическата религия, които са Божия проява и са върнали вярата във Всевишния на мнозина. Този списък се използва от повече от 10 хиляди енории по целия свят, уточняват от Ватикана.

Преди дни в италианското градче Асизи, където е погребан, бе проведена литургия по неговата беатификация. В католицизма това означава, че въпросният човек се причислява към блажените. Това е етап, предхождащ канонизацията, когато лицето става светец, предава CNN.

За да бъде обявен някой за Блажен, той трябва да е извършил чудо. Това на Акутис е, че успява да излекува момче от Бразилия с рядко заболяване на панкреаса, след като то е докоснало тениската му.

За повишаването в светец е необходимо още едно потвърдено от папа Франциск чудо, но е много вероятно главата на римокатолическата църква да направи изключение от правилото, както се е случвало и преди.

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини