Канонизират видински владика за светец

Тялото му е нетленно, като ръцете му са се запазили мумифицирани, както на свети Иван Рилски
Покойният Видински митрополит Кирил ще бъде канонизиран за светец, съобщи сегашният настоятел на епархията дядо Дометиан. Тялото му е нетленно, като ръцете му са се запазили мумифицирани, както на свети Иван Рилски, разясни той и припомни, че когато тялото на покойник се запази с години или костите са с бледожълт отенък се смята, че той е светия, съобщава “Монитор”.

Мощите на починалия през 1914 г. митрополит Кирил са извадени от гроба на 25 септември след специално решение на епархийския съвет. Това станало, след като десетки вярващи настояли да се провери дали тялото е нетленно.

В искането си до Видинската митрополия християните обяснявали, че според тях покойният духовник е праведник, тъй като след молитви на гроба му се случвали различни чудеса. Според свидетелствата, събрани от вярващи в митрополията, покойният митрополит Кирил е помагал на разделени семейства да се съберат, на болни да оздравеят, както и на безработни да намерят работа.

Отворихме гроба в навечерието на 100-годишнината от неговото рождение, поясни митрополит Дометиан и поясни, че подготвя писмо до комисията по канонизациите в Светия синод за обявяването на неговия предшественик за светец. Извадените мощи от гроба са положени в специален стъклен саркофаг в храма „Св. Великомъченик Димитър Солунски” във Видин за поклонение.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини