9 °C

Столетникът дядо Петър всяка нощ слуша хубава музика в памет на своята голяма любов

Изображение 1 от 3

  Община Асеновград връчи плакет на столетника Петър Кривошиев. Той е роден на 12.10.1920 г. Асеновградчанинът получи и финансова помощ като комплимент от администрацията.

  Средствата са отпуснати с единодушно решение от съветниците в местния парламент. 

  Петър Кривошиев бе награден и от Министерството на отбраната, тъй като е ветеран от войните. 

  Награди, медали и грамоти му връчи лично председателят на ОУС на СВВБ - Пловдив майор от запаса инженер Атанас Хаджиев.

  100-годишният Петър Кривошиев е живял и учил в Пловдив, където е завършил Италианския колеж с профил италиански и френски езици. Бил е единственият отличник там, за което е получавал награди.

  На 10-годишна възраст е поканен да пътува до Италия с други ученици. След завършването на колеж е продължил да учи в София, където е съжителствал с дядо си. По-късно завършва образованието си в Пловдив и се връща да живее в Асеновград.

  Той е имал още един брат и две сестри. Дядото на Петър е имал земи в Болярци, които и до днес са останали наследство на столетника. 

  А по думите на дъщеря му, всички мъже от рода на Петър са участвали във войните и са се връщали живи и здрави. 

  Дълги години баща му е бил кмет на село Болярци. По звание е бил офицер, а измежду хората - уважавана личност. 

  Дядо Петър Кривошиев е работил в местната мандра там. Славел се е като добър специалист в производството на мляко и сирене. 

  В момента столетникът е изключително самостоятелен. Много обича да пътува. Дори понякога шофира автомобила си, за да се разходи от Асеновград до Нареченски бани и Бачково.

  Придвижва се сам с колата си и до Болярци, където се е оттеглил към момента. Храни се, без да се ограничава. Яде плодове, зеленчуци, кисело мляко, фасул. Веднъж седмично обядва или вечеря с риба. 

  Сутрин задължително пие кафе и закусва с филия хляб, намазана с масло. Не пие хапчета. Не пие алкохол, бира и газирани напитки. По повод - само чаша вино. А водата трябва да е със стайна температура.

  Още в детска възраст го е блъснало колело. Наложено се е да бъде опериран.

  На 55 - 56 г. е пенсиониран по болест, тъй като е получил инсулт. Лявата му страна и говорът му са били леко парализирани, но постепенно се е възстановил. След оздравяването си всеки ден е изкачвал планински пътеки с преходи по 4-5 часа. 

  В последните години пък е паднал по стълбите у дома си и си е счупил крака, като пак е претърпял операция. 

  Тайната на дълголетието според него е динамиката и движението, което води до физическо здраве. 

  Любимото му занимание е да чете книги. Не обича да гледа новини, защото казва, че всичко му е ясно предварително.

  Всяка нощ преди лягане слуша музика, тъй като единствената му и голяма любов - неговата съпруга, е имала ангелски глас и е пеела изключително добре. 

  Силно вярващ е в православната вяра. Радва се на голямо и грижовно семейство - има две деца, трима внуци и трима правнуци. 

  Източник: Asenovgrad.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 29.11.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Благоприятна възможност да проявите организаторските си умения. Съобразявайте се с обстоятелствата и ще напреднете. Овладейте връхлитащите ви емоции, за да ви е по-лесно си намерете някого, на когото да изплачете болката си. Семеен проблем постепенно отшумява и това ще ви успокои.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Повечето от вас ще предпочетат да се посветят на почивка през този ден, тъй като изминалата седмица е отнела голяма част от силите ви. Идеята ви ще бъде подкрепена от хората около вас, които едва ли ще ви оставят да скучаете. Проявете повече ентусиазъм относно планирано мероприятие, в противен случай рискувате да развалите настроението на близък човек.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Възможни са проверки от различен характер: финансови, семейни, приятелски. Въведете в ред документацията си, погрижете се за близките си и не пренебрегвайте поетите ангажименти. Не търсете непременно недостатъците у другия, помогнете му да изрази по-добре себе си, като го насърчите към това.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Възможно е обстановката у дома ви да е напрегната сутринта и с действията си най-вероятно няма да допринесете с нищо за промяната и към по-добро. Препоръчително е да не се задържате дълго време в къщи и да потърсите поле за изява навън. Делови начинания ще получат благоприятно и донякъде неочаквано развитие, което ще ви създаде допълнителна работа.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Много неща ще ви радват днес, но не можете да бъдете навсякъде. Трудно е да угодите на всички, но важното е да живеете пълноценно. Не изхвърляйте нищо, нещата не винаги са такива, каквито изглеждат. Предстои ви желана промяна, която значително ще свали напрежението, още повече, че ще има с кого да я споделите. Насладете й се.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Станете по-балансирани и не допускайте да ви връхлитат емоционални натоварвания. Излезте на чист въздух сред природата или се срещнете с приятни за вас хора. Случващото се ще бъде такова, че трябва да разчитате само на себе си. Очаква ви работа, но имате шанс да обърнете нещата в своя полза.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Стресът се отразява неблагоприятно на контактите ви днес, реагирате на всяка невинна забележка. Починете си и не влизайте в конфликти. Денят е подходящ за отмора, среща с приятели и неща, които ще ви помогнат да се отпуснете. Не пропускайте да изпълните обещанията си, по тях съдят за сериозността ви.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Личният ви живот ви предлага много предизвикателства и като че ли днес поглъща цялото ви внимание. Трудно ви е да се съсредоточите върху каквото и да било. Днес от това нищо няма да изгубите, така че спокойно подреждайте интимния си свят.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не се скъпите на комплименти и дори на моменти прекалявате. Бъдете по-уравновесени в тази насока, може да ви разберат погрешно. Някой от вас днес ще имат изключителен празник в семейството си. А ако се колебаете как да прекарате вечерта, знайте че ще ви бъде отправено предложение, което ще ви зарадва и отмори с настроението си.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Съзнателно ще промените отношението си към проблем, който ви е занимавал наскоро. Това ще ви помогне да се освободите от напрежението и да насочите погледа си към хубавите страни на живота си. С излъчваното от вас очарование ще привличате интереса на другите. Направете ги щастливи.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
  29 ное 2020
  Последни новини