Община Асеновград връчи плакет и парична помощ на шестия столетник в града за тази година

Изображение 1 от 2

    Община Асеновград връчи плакет, букет цветя и финансова подкрепа в размер на 300 лева, която бе отпусната с решение на Общинския съвет, за последния за годината столетник от града.

    Любен Кенанов от Асеновград отбеляза своя юбилеен рожден ден само с най-близките си хора. Голямото празненство се отложи поради пандемията от коронавирус и спазването на противоепидемичните мерки. Иначе се очакваха гости от Америка - негови близки, живеещи дълги години там.

    Любен Кенанов е шестият жител на общината, навършил 100 г. през тази година. Развълнуван, той изрази благодарността си към общинското ръководство за оказаното уважение.

    Освен от община Асеновград столетникът получи поздравления, подаръци и медали и от Министерството на отбраната, тъй като е ветеран от войната.

    Наградите му бяха връчени от майора от запаса Атанас Хаджиев – председател на Областния управителен съвет на Съюза на ветераните от войните в Пловдив.

    Дядо Любен е роден на 10.12.1920 г. в село Дряново, община Лъки, където завършва образованието си. Още като младеж заедно с родителите си пристига да живее в Асеновград.

    На фронта отива като войник в IX пехотен пловдивски полк. Там служи седем години и стига до звание „подофицер“. Бил е и командир на взвод.

    След като се уволнява от полка постъпва на работа в тогавашното Горско стопанство в Асеновград. Пенсионира се през 1980 г. Дядо Любен има трима сина, шест внуци и 11 правнуци, като най-малкият носи неговото име. Съпругата на 100-годишния мъж е починала преди 18 години.

    Столетникът сподели, че се радва на живота, но вече усеща напредването на възрастта. Той разказа за един от ярките си спомени, останал в съзнанието му от войната.

    Когато е бил на фронта заедно с друг войник от Смолян и противниците са преминали фронтовата линия, двамата са влезли в окопите. Незнайно от къде, след малко се появило кученце, което отишло при смолянчанинът. Той обаче го изгонил и четириногото се скрило при дядо Любен.

    Стрелбите не спирали. Вечерта, когато останал сам с животинчето, един от изстрелите за малко не го уцелил. Кучето усетило какво се случва, бутнало канчето, с което войниците пиели вода. Така куршумът пробил металната чаша и смелият Любен Кенанов останал жив и здрав.

    За политиката столетникът сподели, че следи събитията и е благодарен, че държавата се грижи за възрастните хора. Обича да гледа телевизия и да слуша радио. Той благодари и на своите близки, които го обгрижват и му помагат с голяма любов. Накрая дядо Любен разкри и какви съвети дава на внуците си, а именно: „да не бъдат егоисти, да си помагат и да няма завист, това е най-важното“.

    Източник: Asenovgrad.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини