Трети ден протести в Полша срещу почти пълната забрана на абортите в страната

Хиляди поляци протестираха и днес, за трети пореден ден, срещу почти пълната забрана на абортите в страната, предаде Франс прес.

Конституционният съд постанови в четвъртък, че абортът, който се прави поради увреждане на плода, противоречи на конституцията. Така отпада едно от малкото основания, при които бе разрешено прекъсване на бременността в една страна със силни католически традиции.

След като забраната влезе в сила, абортите в Полша ще бъдат законни само при изнасилване, кръвосмешение или заплаха за здравето или живота на жената.

Демонстранти, които пренебрегнаха забраната за публични събирания, обявена от правителството в рамките на борбата срещу разпространението на новия коронавирус, излязоха на улиците в цялата страна, за да заклеймят решението на Конституционния съд. Те скандираха "Свобода, равенство, права за жените".

"Позор" и "Война срещу жените" можеше да се прочете на някои от плакатите, носени от протестиращите. Те настояха и за референдум по въпроса за абортите.

По официални данни в Полша, чието население е 38 милиона души, миналата година са регистрирани само 1100 аборта, огромното мнозинство от които са били заради малформации на плода. Според неправителствени организации обаче броят на незаконните аборти в страната и в чуждестранни клиники, направени от полякини, може да е близо 200 000 годишно, отбелязва Франс прес.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини