9 °C

Река Чая в Асеновград вече е защитена зона

Река Чая в Асеновград вече е защитена зона, стана ясно от официална министерска заповед. 

Защитената зона е по цялото поречие на реката в общината. 

Заключена е между кварталите "Долни Воден" и "Горни Воден" и селата Ягодово, Крумово и Катуница, достигайки до Садово. Общата й площ е 6 510, 414 декара.

"Река Чая" се вписва в регистрите на защитените зони, водени в Министерството на околната среда и водите и Регионалната инспекция по околната среда и водите - Пловдив. 

Чрез заповедта предмет на опазване в защитена зона "Река Чая" стават различни типове природни местообитания, сред които крайречни галерии и храсталаци. 

Под защита вече попадат и бозайници като остроухнощник, голям нощник, лалугер, видра, пъстър пор. От земноводните влечуги - жълтокоремна и червенокоремна бумка, голям гребнест тритон, обикновена блатна костенурка. От рибите - маришка мряна, обикновен и балкански щипок. От безгръбначните - вертиго ( дезмалинов спираловиден охлюв и тесноустен спираловиден охлюв ) , както и бръмбър рогач. 

В границите на защитената зона се забраняват провеждане на състезания с моторни превозни средства, както и движение на мотоциклети, ATV, UTV и бъгита, извън съществуващите пътища в неурбанизирани територии. 

Забраната не е валидна при възникнали бедствия, извънредни ситуации и за провеждане на противопожарни, аварийни, контролни и спасителни дейности, 

В ограничението влизат и дейности като отводняване на крайбрежни заливаеми ивици на реки, изземване на наносни, преграждане с диги на реки, с изключение на такива, в урбанизирани територии и в случаи на опасност от наводнения, които могат да доведат до риск за живота и здравето на хората или настъпване на материални щети при бедствия и аварии и за подобряване на състоянието на природните местообитая на гореспоменатаите видове. Не е разрешено разораване, залесяване или превръщане в трайни насъждения на ливади, пасища и мери, при ползването на земеделските земи, като такива. 

Забранява се и премахването на жизнени единични или групи дървета. Не се допуска палене на стържища и площи със суха и влаголюбива растителност. 

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Благоприятна възможност да проявите организаторските си умения. Съобразявайте се с обстоятелствата и ще напреднете. Овладейте връхлитащите ви емоции, за да ви е по-лесно си намерете някого, на когото да изплачете болката си. Семеен проблем постепенно отшумява и това ще ви успокои.
29 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Повечето от вас ще предпочетат да се посветят на почивка през този ден, тъй като изминалата седмица е отнела голяма част от силите ви. Идеята ви ще бъде подкрепена от хората около вас, които едва ли ще ви оставят да скучаете. Проявете повече ентусиазъм относно планирано мероприятие, в противен случай рискувате да развалите настроението на близък човек.
29 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Възможни са проверки от различен характер: финансови, семейни, приятелски. Въведете в ред документацията си, погрижете се за близките си и не пренебрегвайте поетите ангажименти. Не търсете непременно недостатъците у другия, помогнете му да изрази по-добре себе си, като го насърчите към това.
29 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е обстановката у дома ви да е напрегната сутринта и с действията си най-вероятно няма да допринесете с нищо за промяната и към по-добро. Препоръчително е да не се задържате дълго време в къщи и да потърсите поле за изява навън. Делови начинания ще получат благоприятно и донякъде неочаквано развитие, което ще ви създаде допълнителна работа.
29 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много неща ще ви радват днес, но не можете да бъдете навсякъде. Трудно е да угодите на всички, но важното е да живеете пълноценно. Не изхвърляйте нищо, нещата не винаги са такива, каквито изглеждат. Предстои ви желана промяна, която значително ще свали напрежението, още повече, че ще има с кого да я споделите. Насладете й се.
29 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Станете по-балансирани и не допускайте да ви връхлитат емоционални натоварвания. Излезте на чист въздух сред природата или се срещнете с приятни за вас хора. Случващото се ще бъде такова, че трябва да разчитате само на себе си. Очаква ви работа, но имате шанс да обърнете нещата в своя полза.
29 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Стресът се отразява неблагоприятно на контактите ви днес, реагирате на всяка невинна забележка. Починете си и не влизайте в конфликти. Денят е подходящ за отмора, среща с приятели и неща, които ще ви помогнат да се отпуснете. Не пропускайте да изпълните обещанията си, по тях съдят за сериозността ви.
29 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Личният ви живот ви предлага много предизвикателства и като че ли днес поглъща цялото ви внимание. Трудно ви е да се съсредоточите върху каквото и да било. Днес от това нищо няма да изгубите, така че спокойно подреждайте интимния си свят.
29 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се скъпите на комплименти и дори на моменти прекалявате. Бъдете по-уравновесени в тази насока, може да ви разберат погрешно. Някой от вас днес ще имат изключителен празник в семейството си. А ако се колебаете как да прекарате вечерта, знайте че ще ви бъде отправено предложение, което ще ви зарадва и отмори с настроението си.
29 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
29 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съзнателно ще промените отношението си към проблем, който ви е занимавал наскоро. Това ще ви помогне да се освободите от напрежението и да насочите погледа си към хубавите страни на живота си. С излъчваното от вас очарование ще привличате интереса на другите. Направете ги щастливи.
29 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
29 ное 2020
Последни новини