БСП подкрепи протестиращите против промените в Кодекса на труда

От ПГ на „БСП за България“ заявяваме категоричната си подкрепа към протестиращите против промените в Кодекса на труда под надслов „Кодекс на труда или Кодекс на роба“ и техните справедливи искания. Казваме „Не!“ на извънредния труд и сумираното работно време.  

Това се казва в позиция на ПГ на „БСП за България“ по повод предложените от управляващите промени в Кодекса на труда. 

В позицията се твърди още: 

Чрез промените в Кодекса на труда управляващите се опитват да облекчат режима на въвеждане на извънреден труд и да удължат срока на сумарното изчисляване на работното време при въведен режим на извънреден труд. Това го правят под прикритието на транспониране на Директива 2003/88/ЕО на ЕС. Тези промени от дълго време са дискутирани в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество и извън него и не срещат еднозначна подкрепа от социалните партньори, най-вече синдикатите. Не се приемат и от ПГ на „БСП за България“, защото някои от тях са в явен ущърб на работниците и служителите.  

От „БСП за България“ сме направили предложение между първо и второ четене да отпаднат всякакви възможности за въвеждане на повече часове извънреден труд и сроковете при сумарното работно време да останат точно такива, каквито са регламентирани в директивата – без възможности за заобикалянето им.

Разбира се, с развитието на технологиите и индустриалните и трудовите отношения, с промяната на условията на труд заради повсеместната цифровизация и заради Ковид кризата, се изискват промени във най-важния закон, уреждащ трудово-правните отношения – Кодекса на труда. Но тези промени трябва да са консенсусни, балансиращи и не ощетяващи, а запазващи интересите, правата и придобивките на всяка от страните в трудовия процес.“

По-рано днес депутатите от ПГ на „БСП за България“ Виолета Желева и Георги Свиленски се включиха в протест на синдикатите, който е под надслов „Кодекс на труда или Кодекс на роба“. Пред медии Желева коментира: „Извънредният труд е вреден и не трябва да допускаме увеличението му на 300 часа. Нашата позиция на ПГ на „БСП за България“ я изразихме категорично и ясно на комисия, че сме против тези промени. Българският работник е достатъчно демотивиран от ниското заплащане и лошите условия на труд. Затова и близо 2 млн. българи вече работят зад граница. С тези промени управляващите прехвърлят още повече тежест на плещите на българския работник. С допускане на двойно повече извънреден труд и удължаване на допустимия период за изчисляване на допълнителното работно време, българските граждани ще полагат труд при условия, които няма как да доведат до по-голяма производителност.“

Протестиращи от Конфедерацията на труда „Подкрепа“ се събраха на протест пред парламента, за да изразят недоволството си срещу промените в Кодекса на труда, с които се дава възможност за увеличение на извънредния труд от 150 на 300 часа годишно. Новите текстове са одобрени вече на първо четене в пленарната зала, а с тях се предвижда още увеличение на периода на отчитане на сумираното изчисляване на работното време, разширяване на обхвата на еднодневните трудови договори и отпадането на задължението на работодателите да осигуряват топла храна за нощните смени. „Какво означава това? Работната ни година, от 12 месеца, по магически начин трябва да стане 14 месеца. Това пък означава, че работният ни ден, от 8-часов трябва да стане 9-часов. Целият свят върви към намаляване на работното време. Виждаме как хора, които работят по безопасност на труда многократно обясняват какви са негативите от т. нар. Бърнаут (крайно емоционално изтощение вследствие на работа – бел. ред.). Оказва се, че нашите депутати не знаят що е Бърнаут“, заяви пред протестиращите Ваня Григорова.

Източник: offnews

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини