Допустимият извънреден труд се увеличава двойно, реши окончателно парламентът

Парламентът разреши възможността за двойно увеличаване на допустимия извънреден труд от 150 на 300 часа. Промяната в Кодекса на труда беше приета на второ четене с 99 гласа "за", 55 "против" и без въздържали се.

С колективен трудов договор може да се уговаря по-голяма продължителност на извънредния труд, но не повече от 300 часа през една календарна година, записаха депутатите.

От БСП обвиниха управляващите, че отнемат трудови права на работещите. От ГЕРБ обясниха, че увеличението на извънредния труд е една възможност, ако работниците са съгласни.

Абсолютна лъжа е, че се отменят права на българските работници, защото остава в сила забраната за извънредния труд, заяви председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика Хасан Адемов /ДПС/. В България извънредният труд е забранен, остава в сила и ограничението за 150 часа извънреден труд. Това, което се променя - със съгласието на работниците, с колективен трудов договор, извънредният труд в определени случаи да бъде разрешен до 300 часа годишно, обясни той.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    To
    toro
    3 0
    14:49, 9 дек 2020
    Проблемът е не толко в увеличението на часовете, защото то ще става със съгласието на работника, а по-скоро в заплащането на извънредния труд, то трябва да се промени.
Последни новини