Онлайн система между Спешна помощ и болниците в Пловдив и областта в реално време показва свободните легла за COVID-19

Болниците в Пловдив и областта, в които има разкрити отделения за лечение на пациенти с COVID-19, от утре започват да работят с новата електронна програма, показваща в реално време наличието на свободни легла в тях. Това съобщи областният управител и председател на Областния кризисен щаб Дани Каназирева.

Целта на тази система е координацията между здравните заведения и екипите на Спешна помощ да бъде подобрена и да се улесни хоспитализацията на болните.

Днес в областна администрация бе направена демонстрация на програмата и обучение на представителите на болници, които ще работят с нея и ще въвеждат данни. 

"Онлайн системата дава възможност във всеки един момент на денонощието да се види къде има свободни легла и колко са те - съответно за доказан коронавирус, за все още неустановен и такива за интензивно лечение. Надявам се системата да е полезна, но това зависи от своевременното и точно въвеждане на данните от страна на болниците", обясни Каназирева.

Тя обясни още, че през първите дни информацията ще се дублира и на хартиен носител, а след това ще премине само на електронен вариант. 

Достъп до програмата ще имат както болниците и Спешна помощ, така и Областният кризисен щаб, РЗИ и Министерството на здравеопазването. 

Каназирева припомни, че вече има разкрита комисия от двама инфекционисти, анестезиолог, пулмолог и представител на РЗИ, която ще съдейства на лечебните заведения с консултации за вече хоспитализираните болни.

"Комисията ще преглежда документите на вече хоспитализирани пациенти и ще преценява тяхното състояние. Тя ще подпомага и консултира болниците, защото в повечето от тях няма инфекционисти. Това се отнася и за дехоспитализацията, като тук изобщо не става въпрос за пациенти на интензивно лечение, а само за леките и среднотежките случаи", допълни областният управител. 

По информацията на болниците към днешна дата свободните легла за лечение на коронавирус са 109, за непотвърдена диагноза има 16 стаи, а за интензивно лечение - 17.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини