България уведоми ЕК, че няма да приеме сегашната преговорна рамка за Северна Македония

България уведоми днес Европейската комисия, че не е в състояние да приеме предложената към момента преговорна рамка за Република Северна Македония и проекта на декларация към нея, тъй като тя не дава необходимите гаранции за изпълнение на поставените от страната ни условия.

Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Същевременно България благодари на Германското председателство на Съвета на ЕС и на комисаря по разширяването Оливер Вархей за конструктивния подход и всекидневната съвместна работа в търсене на решение, което все още не е изключено да бъде постигнато въпреки кратките срокове.

За България е неприемлив вариантът условията ни към Република Северна Македония да бъдат поставени в декларация на Съвета на ЕС, съпътстваща преговорната рамка. Декларацията на Съвета не е правно обвързващ инструмент и не дава търсените от България юридически гаранции. Такива гаранции бихме имали, ако нашите искания бяха отразени в текста на Преговорната рамка, за което и настояваме, отбелязват от външното ни министерство.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Сл
    СЛАГАМ БАД СЪС ВСЕКИ
    2 -1
    19:43, 6 ное 2020
    Че след масимум седмица две нашите политици ще ни извъртят. Ще се отметнат и ще замажат положението
  • 2
    "Наблюдател"
    2 0
    12:00, 7 ное 2020
    Никой политик няма да го направи, защото ще е самоубийство. А на макетата не трябва да им се угажда, трябва твърдо да се работи с тях, защото най-голямото предателство в българската история е именно Македония, извинете - Северна. Хиляди български граждани са загинали напразно за свободата и. Мир на праха им - днес е и Мъжката задушница.
Последни новини