Прокуратурата ще провери дали в случая с "ХелпКарма" има престъпление

Софийската районна прокуратура се е самосезирала във връзка с първата част от разследването на bTV за дарителската платформа "ХелпКарма" и как с част от дарените средства служители са получавали високи заплати, а фондацията е отпуснала на техническия й директор кредит за купуване на апартамент.

От прокуратурата съобщават, че ще извършат проверка, в хода на която ще се установи налице ли са достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер и по кой текст от Наказателния кодекс е то.

bTV излъчи репортаж за това как фондацията "ХелпКарма", регистрирана в обществена ползва, начислява част от дарените пари за своя издръжка, за заплати на служителите си, като според публичните отчети за последните две години възнагражденията във фондацията през 2018 г. достигат до 8%, а през 2019 г. до почти 9% от всички постъпили дарения.

"Фондацията се занимава предимно с подпомагане на деца, които имат спешна нужда от средства за лечение, като към момента има множество активни каузи, по които се събират пари. От сайта на платформата за дарения обаче не ставало ясно в детайли за какво се харчат парите на дарителите", пишат от прокуратурата.

Втора част от разследването bTV ще излъчи на 7 ноември, събота.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Y
    Y
    7 0
    18:50, 6 ное 2020
    Докато смешникът с каскета обикаля селата за откраднати кокошки, журналистите вършат неговата работа.
  • 2
    Гн
    Гневен
    7 0
    19:03, 6 ное 2020
    Да крадеш от пари на нуждаещи се... Трепането им е малко.
  • 3
    "Наблюдател"
    2 0
    20:44, 7 ное 2020
    Преди час гледах втората част на предаването. Много смърди цялата работа, отвратително е всичко изнесено до момента.
Последни новини