И догодина лични асистенти ще имат само хората с най-тежки увреждания

След лют спор и емоционални изказвания мнозинството в парламента прие на първо четене спешни законови промени, с които според управляващите се решава тежък социален проблем. Става въпрос за разпоредби в Закона за личната помощ, с които се регламентира, че и след 1 януари хората с най-тежки увреждания ще имат право на лични асистенти.

Според сега действащия закон, който по думи на управляващите е приет под натиск на бившия омбудсман Мая Манолова и майки от "Системата ни убива", от 2021 г. отпада ограничението и на практика всички хора със степен на намалена трудоспособност над 50 процента, ще имат право на личен асистент 24 часа в денонощието. От социалното министерство казват, че това няма как да стане на практика, тъй като близо 670 хил. души ще имат право на личен асистент, като заради осемчасовия работен ден на един човек трябва да бъдат осигурени по трима, което е невъзможно.

В момента макар личен асистент да ползват само около 35 хил. души право на такъв имат около 80 хил. души от три категории - хора с право на чужда помощ с или над 90 процента увреждане, деца с право на чужда помощ с или над 50 процента увреждане и деца без право на чужда помощ увреждане. Според приетите промени те ще запазят правата си и догодина, като максималният брой часове за грижа, за които държавата ще плаща, ще са 168 часа месечно, или по 8 часа на ден.

Според депутата от БСП Антон Кутев с промените се осакатява единствения добър закон на този парламент, а от там - и хиляди човешки животи. От парламентарната трибуна той каза, че не само, че голяма част от хората няма да имат достъп до лична помощ, а и за тези, които ще имат, тя ще бъде почасова. После спомена, че срещу промените пред парламента има протест на майки от "Системата ни убива", а от ГЕРБ му отвърнаха, че са само няколко жени. В отговор социалистът обяви: "Щом смятате така, нямате място тук. Намерете си място в пустинята".

От ГЕРБ обвиниха БСП в манипулации и обявиха, че ако всички хора с увреждания имат право на личен асистент, ще настане хаос и без такъв може и да останат и най-уязвимите. Оттам изтъкнаха още, че след увеличението на минималната работна заплата от 1 януари възнаграждението на личните асистенти се повишава от 730 лв. на 930 лв. За тези разходи в бюджета са предвидени 300 млн. лв.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ма
    Марина
    2 0
    16:39, 13 ное 2020
    Слушайте, хора , от личен асистент имат нужда наистина хора с висок процент на увреждане и в повечето случаи техните близки са личните им асистенти. Като имам представа как се издават телкови решения и познавам инвалиди с 50 процента увреждане , да пази господ, ама тези хора се оправят по-добре от мен, даже аз имам повече увреждания от тях. Сега протестират тези, които са се уредили да са лични асистенти на близките си, които,общо взето, се оправят и сами.Да , ама 900 лева ,ей така, са си добри пари.Нека да има за тези,които наистина имат нужда от помощ, за да се обслужват.
  • 2
    ©
    ©
    0 0
    22:10, 13 ное 2020
    Видимите резултати на *************.
Последни новини