Великобритания предупреждава технологичните компании за рисковете от експанзия в Китай

Британското правителство пусна днес уебсайт с предупреждения към цифровите и технологичните фирми за етичните, правните и търговските рискове от разрастване в Китай и приемане на китайски инвестиции, предаде Ройтерс.

Този месец Великобритания публикува законопроект, даващ на министрите широки правомощия да се намесват в корпоративни сделки, които биха застрашили националната сигурност. Това бе кулминацията на нарастващото от години безпокойство от китайските и други чуждестранни инвестиции в ключови за страната сектори, отбелязва агенцията.

Под мотото "Китай. Вижте потенциала. Опознайте предизвикателството" правителственият уебсайт е създаден като ръководство за цифрови и технологични фирми, за насърчаване на добри практики и повишаване на информираността за потенциалните проблеми.

"Великобритания е решена да подкрепи нашия бизнес, за да може той да се ангажира с Китай по начин, който отразява ценностите на Обединеното кралство и отчита загрижеността за националната сигурност", заяви министърката на цифровите технологии и културата Каролайн Дайнидж.

Освен казуси, насоки и връзки към специализирани консултации, сайтът съдържа също ясни предупреждения като например: "Има риск технологията на вашата компания да бъде използвана за нарушаване на човешките права" и "Предприемането на правни стъпки за защита на вашия Ай Пи (IP - интелектуална собственост) в Китай е важно, но трябва да вземете предвид и вашата киберсигурност".

По-рано тази година министри блокираха достъпа на китайската компания Хуавей (Huawei Technologies Co Ltd) до части от телекомуникационната мрежа на Обединеното кралство заради опасения от шпионаж. Хуавей определи опасенията като безпочвени, припомня Ройтерс.

Според нов закон, внесен днес от британското правителство в парламента, телекомуникационните компании могат да бъдат глобявани с до 10 на сто от оборота им или 100 000 лири (133 140 долара) на ден, ако нарушат забраната за използване на оборудване, произведено от Хуавей. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини