3 °C

Нови паркоместа са предвидени в общ устройствен план на Асеновград, който ще бъде обсъден през януари 2021 г.

Изготвен е Общ устройствен план (ОУП) на община Асеновград, който ще бъде предложен за обществено обсъждане в средата на януари 2021 г.

След това предстои да бъде входиран за гласуване, одобрение и приемане от Общинския съвет на града.

Чрез ОУП ще се въведе ред в строителството в общината. Такъв план е бил изготвен през 2011 г., но няколко години по-късно приемането му за влизане в сила е стопирано.

През настоящата 2020 г. той бе актуализиран. Планът ще урегулира бъдещото развитие на Асеновград, като дава насоки и перспективи за развитието на жилищното строителство и обособяване на индустриалните зони за промишлени и стопански дейности.

Сред основните цели на ОУП е да се осигури комфорт на обитаване, оптимални условия на труд, по-добри условия за отдих, спорт и туризъм, къси връзки между жилищните зони, местоработата и местата за обслужване и отдих.

С ОУП ще се постигне повишаване ефекта от вложените средства и ще се осигури чистотата на въздуха и нормален шумов режим.

Естетическата цел на плана е да се покаже характерният индивидуален архитектурен образ на града и селата.

Чрез въвеждането на ОУП ще може да се постигне хармоничното включване в градския организъм на елементи от историческото наследство и ландшафта.

Община Асеновград уверява, че няма да се промени структурата на града и основните нейни елементи, с изключение на комуникационно-транспортната система.

Чрез ОУП ще се посочат кои зони ще бъдат позволени за жилищно застрояване и къде ще бъде разрешено да се извършва промишлена дейност.

Наблюдава се, че градът е нараснал териториално спрямо площта на предходния план, като преобладават новите жилищни терени, производствени, смесени и такива за отдих.

В централната градска част ще преобладават жилищата с малка и средна височина на застрояване. Предвиждат се за усвояване на нови жилищни територии за обитаване в северната и южната част на квартал ”Долни Воден”, както и в източната и южната част на квартал ”Горни Воден”.

В Асеновград има две съществуващи производствени зони. Едната е източна, а другата е сформиралата се около жп гарата.

С проекта на ОУП се предлага доуплътняване на териториите около двете зони и предлагане за усвояване на нови терени в посоките Пловдив, Първомай и Кърджали. Новопредложените терени са с бизнес предназначение.

За спортни дейности в града ще продължат да се ползват съществуващи спортни площадки в жилищните комплекси и спортните терени на стадиона.

Предложени са и крайградски културно-туристически маршрути до Асеновата крепост, Горниводенски манастир „Свети Свети Кирик и Юлита”, Белащински манастир „Свети Георги Победоносец”, Белочерковски манастир „Свети Свети Петър и Павел”, Бачковски манастир „Успение Богородично” и Кукленски манастир.

ОУП дава статут на парково озеленяване около река Чая в централното ядро и на юг от него в градската структура. Тази зона може да се превърне в място за отдих през летния сезон с оформени кътове за социални контакти и алеи за разходка.

По отношение на местата за паркиране, проектът предлага запазване на съществуващите паркинги в основното централно ядро на Асеновград и вторичните центрове в кварталите „Долни Воден“ и „Горни Воден“. Там, където има свободни обществени терени около тях, ще се предложат нови паркоместа.

Пешеходните зони и пространства на Асеновград са обособени като съществуващи и нови: първият вид е в централната градска част - площадното пространство пред общината. Новите пешеходни алеи се предвиждат именно в терените за озеленяване около река Чая.

Целта на въвеждането на ОУП е развитието на Асеновград, като се запази характерът на застрояване, съхранявайки историческия облик на града, наситен с недвижими културни ценности.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете дружелюбни към околните, защото присъствието ви е важно за тях. Покажете ангажираност към проблемите им и се съобразете и с тяхното мнение. Ще се нуждаете от подкрепата им и вие за в бъдеще. Очаквате прекалено много от връзката си с човек, който е несериозен и стоящ в страни от вас.
20 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Интересно съчетание на полезното с приятното, което ще ви помогне да се разведрите. Любимите ви хора също ще вземат участие. Ще се погрижите за физическата си форма, имате нужда от повече движение и чист въздух. Добро стечение на обстоятелствата ще ви срещне с човек, когото обичате и това ще ви направи щастливи.
20 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
20 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви е отговорна и не може да си позволите отпускане. Но ще постигнете голяма част от заплануваното и това ще повиши самочувствието ви, а също така ще ви даде увереност да продължите. Очаква ви финансово стабилизиране. В личен план сте доста по изнервени, отпуснете се, но не за сметка на другите.
20 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отворени сте за предложения и чужди идеи, и с енергия ще се посветите в реализацията на печеливша задача. Търсещите от вас ще получат предложение за нова работа. Качествата и подготовката ви са предимство, но не подценявайте и конкуренцията. Не се щадете, щом от вас се очаква повече, вероятно има още какво да дадете.
20 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
В подем сте и това се забелязва във всяка ваша постъпка. Ако се колебаете дали да предприемете рисковано начинание, което би ви донесло бърз и значителен успех, знайте че шансът ви е много добър. Вслушването в съветите на ваш близък няма да ви е излишно.
20 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Успехът ви днес в най-голяма степен се дължи на проявената в подходящия момент дипломатичност. Уважението, с което се ползвате на работното място днес многократно ще нарасне. Точните ви и навременни действия ще спестят много средства на организацията, в която работите.
20 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изяснете си деловите или технологични детайли, които могат да ви противопоставят на някого, за да си спестите излишни главоболия. Заложете на открития диалог и се вслушайте в мнението на опонентите си. Това е във възможностите ви, както и други полезни неща, които очакват вниманието ви днес.
20 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Водени от творчески амбиции, ще работите вдъхновено и с желание. Постигнатото ще ви радва и зарежда с добра енергия. Ако изпитвате затруднения, има с кого да ги споделите, за да потръгнат делата ви. Любовта ви е силна и ви мотивира да гледате на предизвикателствата без излишен стрес.
20 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се предоверявайте днес за да избегнете финансови загуби. Бъдете по-резервирани към хора, които искат заем. Предпазливостта обаче е излишна при интимните авантюри, които предприемате. Бъдете дръзки, успехът е ваш.
20 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако искаш да спечелиш повече приятели, покажи им, че искрено се интересуваш от тях, но ако искаш да не ги загубиш не се опитвай да ги караш да се интересуват от теб. Човек, който не се интересува от ближния си среща най-много трудности в живота и най-много наранява другите. Ще пътувате по служебни дела и в перспектива се очертават добри шансове за печелене на пари.
20 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Увлечени сте от нестандартни неща и това може да стане причина да изпуснете благоприятни възможности на работното си място. Преценете кое е най-важно за вас, като не пренебрегвайте и съветите на хората около себе си, които искат само най-доброто за вас. Грешна преценка може да ви донесе неприятности, затова когато взимате решения, обмислете ги добре.
20 яну 2021
Последни новини