Китайската сонда "Чанъе-5" събра проби от лунната повърхност

Китайската сонда, изпратена в неизследвана зона на Луната, завърши събирането на проби от повърхността й, които се готви да върне на Земята, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес, позовавайки се на националната космическа агенция.

Сондата "Чанъе-5", която кацна на Луната във вторник, е натоварила взетите проби в специален контейнер, както беше планирано. "Операцията протича по план", съобщиха от космическата агенция, без да разкриват допълнителни подробности.

Целта на мисията е след сондиране на лунната повърхност на дълбочина два метра да бъдат събрани и върнати на Земята около два килограма проби. Те ще помогнат на учените да добавят допълнителни парчета към големия пъзел на лунната история.

Връщането на образците на Земята се очаква да стане преди средата на декември, във Вътрешна Монголия (Северен Китай).

Ако операцията протече гладко, Китай ще стане третата страна след САЩ и бившия СССР, успяла да върне на Земята проби от Луната.

Последният успешен опит - на съветската мисия "Луна 24", датира отпреди 44 години.

Подчертавайки високото ниво на техничност на операцията, китайската обществена телевизия CCTV определи мисията на "Чанъе-5" като една от "най-сложните и деликатни" операции в националната космическа програма.

Освен научния интерес към връщането на проби, мисията позволява на Китай да тества маневри и технологии, които са от решаващо значение за изпълнението на плана на страната за изпращане на астронавти на Луната до 2030 г.

Сондата "Чанъе-5" беше изстреляна на 24 ноември с ракета-носител "Чанчжън-5" от космодрума Вънчан в в южната китайска провинция Хайнан. 

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини