Китайската сонда "Чанъе-5" кацна успешно на Луната (видео)

Сондата "Чанъе-5" кацна успешно на близката страна на Луната, съобщи във вторник Китайската национална космическа администрация (CNSA).

Спускателният апарат осъществи меко кацане около 23:00 часа (пекинско време), с което стана третата сонда на Китай на Луната, направила успешно такова кацане. Апаратът изпрати кадри от момента, в който е кацнал.

През следващите два дни "Чанъе-5" ще събере около два килограма лунни проби.

Сондата "Чанъе-5" има три модула - спускащ и издигащ апарат, орбитален и връщащ. След като космическият кораб навлезе в кръговата лунна орбита на 200 километра над Луната, двойката спускащ се и издигащ се апарати се отдели, спусна се и се приземи в планираната зона на Луната.

Там тя ще изкопаевземе малко повърхностен материал, а също така ще пробие двуметрова дупка и ще загребе почва отвътре, която ще даде информация от преди милиард години.

След това пробите ще бъдат прибрани в издигащия се апарат, който ще прехвърли лунните проби към връщащия и орбиталния изчакващ в лунната орбита. Безпилотната им среща и скачване в лунна орбита ще бъде и първата подобна задача, проведена от Китай.

След това, в подходящо време, връщащият се апарат ще се отдели от орбиталния и ще отнесе пробите обратно на Земята. Предвижда се той да кацне във Вътрешна Монголия в Северен Китай.

След като бъде завършена, "Чанъе-5" ще стане първата безпилотна мисия, взела проби от Луната от 40 години насам, а Китай - третата страна в света, доставила лунни проби след САЩ и бившия съветски Съюз.

Сондата "Чанъе-5" беше изстреляна рано сутринта на 24 ноември. Това е една от най-сложните и амбициозни космически мисии в Китай досега, която ще допринесе за научните изследвания на формирането и еволюцията на Луната, пише CGTN.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини