25 дечица от Хасковско с нов дом в Ковид кризата

Въпреки здравната криза покрай коронавируса, 25 дечица без родители от региона на Хасково намериха нов дом и семейство. 
 
Частичният локдаун, наложен у нас заради пандемията, този път не повлия на процедурите по осиновяване.
 
При предходното затваряне на държавата през март и април, процедурите по осиновяванията са били спрени, но при настоящите рестрикции е решено да няма стопиране на възможността за осиновяване. 
 
Така родителите, подали документи за осиновяване, сега могат да завършат цикъла, разясни главният експерт от „Закрила на детето“  в Регионалната дирекция „Социално подпомагане“ в Хасково Николета Колева.
 
Броят на осиновени дечица от  Хасковска област, който подават от "Закрила на детето", е от началото на годината. Всички те са осиновени от семейства от страната. 
 
Заради ситуацията със здравната криза в момента, се отчита все пак леко забавяне на процедурите по осиновяване. Много от експертите работят от домовете си, други са под карантина и трудно се събира необходимият за решение кворум от 2/3 на състава на Комисията по осиновяване. В състава й влизат експерти от различни служби и в момента стиковката в онлайн конферентните връзки е по-сложна. Председател на комисията, която одобрява осиновителите, е експерт от Закрила на детето“. Съставът й  включва още: психолог, лекар от РЗИ, педагог от РУО, юрист от Областната администрация. Когато детето, което се осиновява, е от институция, в комисията се включва и директорът на съответното социално заведение.
 
Въпреки трудностите, продължават процедурите по осиновяване, още повече, че и съдилищата не са спрели работа в момента, за разлика от предходното затваря през пролетта и гледат делата по осиновяване, посочи Николета Колева.
 
В момента за област Хасково са в ход три процедури по осиновяване. Едната от тях се очаква да мине през съда следващата седмица.
Някои от подалите документи за осиновители споделят, че забавяне се получава и при събирането на набора от документи в частта на медицинската документация. Чакат  много, за да си направят задължителните изследванията за здравния статус, които трябва да представят пред Комисията. Причина за това забавяне е напливът и  натовареността на лабораториите заради изследванията за короновирус. 
 
Към момента за одобрените осиновители няма изискване за представяне на отрицателен PCR  преди да приберат детенцето вкъщи, уточни експертът от Хасково. 
Красимира Славова
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини