Предотвратиха трагедия от мащаба на Хитрино

Tрагедия от мащаба на тази в Хитрино беше предотвратена в сряда вечерта в русенската община Борово. Влакова композиция с 16 цистерни пропан-бутан спира на гарата в града, когато машинистът забелязва теч на газ, предаде NOVA
 
На сигнала му се отзовават полиция и пожарна. Кметът на Борово Валентин Панайотов евакуира централната част на града. В това време пожарникарите успяват да локализират теча. С риск за живота си главен инспектор Свилен Рачев успява да затвори крана на цистерната.

Железопътната гара е разположена в самия център на града. Около нея се намират административни, жилищни и търговски обекти, както и училище.

Кметът е започнал евакуация около 19 часа на живеещите в района. "Сигналът за теча получих в 19:05 часа в сряда от 112. В 19: 22 часа на мястото бяха полиция и пожарна и районът беше отцепен”, заяви кметът на града Валентин Панайотов.

„Абсолютно всички хора бяха изведени бързо и адекватно. Създадохме организация изключително бързо. В града има централна сигнализационна система – сирена. Но не предприех да я включвам, за да не всявам паника. Полиция и пожарникари успяха да обиколят всички домове в района и да изведат хората, някои от които са възрастни”, посочи градоначалникът. 

По думите му малко преди 20 часа голяма част от население около гарата е било евакуирано. След като главен инспектор Свилен Рачев успява да затвори крана. Благодарение на бързата и адекватна реакция на пожарна и полиция  течът на газ е спрян, а хората са били по домовете си малко преди полунощ.

„В града се носеше силна миризма на газ”, заяви градоначалникът. „Получих информация от началника на полицията г-н Пенев и от главен инспектор Свилен Рачев, че кранът на деветата цистерна след локомотива е бил развит и е бил само с пломби на фирмата превозвач „Газтрейд”, допълни той.

Причината за инцидента се изяснява. Представители на фирмата превозвач са пристигнали на място и след като констатирали, че течът е спрян, са освободили композицията, която е потеглила към София.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини