Стартът на преброяване 2021 се отлага, решиха депутатите

Правителството ще може да промени периода на преброяване на населението и жилищния фонд през 2021 г. Парламентът даде зелена светлина на исканията на НСИ и правителството, като одобри днес на първо четене промени в закона.

ГЕРБ предложи преброяването на населението да закъснее и да е след изборите
Причината за промяната е извънредната епидемична обстановка в страната, обявена заради разпространението на COVID-19. Датата за началото на най-голямото статистическо изследване у нас ще се определи от правителството, което ще вземе решение според ситуация около развитието на епидемията.

Според Закона за преброяване на населението и жилищния фонд в Република България през 2021 г., статистическото изследване трябваше да започне в 0:00 ч. На 22 януари 2021 г. и да приключи в 20:00 ч. на 15 февруари 2021 г.

Отлагането беше поискано и лично от председателя на Националния статистически институт Сергей Цветарски, според когото епидемичната обстановка крие реални рискове от заразяване както на хората, така и на преброителите. Освен това самите преброители все още не са преминали необходимото обучение, тъй като това е свързано със събирането на много хора на едно място.

От БСП изразиха притеснение, защото преброяването е важно за двата предстоящи избора през следващата година. „Има логика в това да не се бърза на 22 януари, но това не трябва да стане, като се дава отговорност на правителството. Въпросът е от национално значение и парламентът не може да абдикира“, заяви депутатът от БСП Крум Зарков.

„Няма никаква задкулисност, самите вие разбирате колко е абсурдно 30 хиляди души да тръгнат по къщите на хората да ги разпитват“, отговори Александър Ненков от ГЕРБ .

Отлагането на старта не може да бъде повече от 9 месеца, тъй като ЕС изисква преброяването да бъде проведено в рамките на следващата година.

Източник: offnews

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    3,
    3,14
    0 0
    07:37, 18 дек 2020
    Махайте се,изроди!
Последни новини