Сертов все пак реши да си тръгне от ДАНС?

Шефът на ДАНС Петко Сертов е подал оставка, съобщи БНР в събота по обяд. До момента обаче никой официално не желае да потвърди това след като от два дни се твърди, че той я е депозирал. Решението е в ръцете на премиера Бойко Борисов, който обаче трябва да го консултира и с президента Георги Първанов. Вчера Борисов не пожела да коментира пред “Всеки ден” дали Сертов, който му е пряко подчинен, е пожелал да се оттегли от поста. Министър-председателят обаче каза, че всеки ден се среща с председателя на ДАНС. Решението за евентуалната смяна на шефа на родното ФБР трябва да бъде взето на заседание на правителството в сряда.

Петко Сертов не е подавал оставка по време на работната си среща с премиера, каза вчера пред “Всеки ден” говорителят на ДАНС Зоя Димитрова. Вчера “Всеки ден” съобщи, че служители на агенцията забелязали, че част от кабинета на председателя е опразнен.

Нямаме информация дали Сертов е подавал оставка, това може да се разбере само по служебен път, казаха пред “Всеки ден” членове на комисията за контрол на ДАНС. Според тях обаче това можело да стане в понеделник, тъй като сега са почивни дни. Очаква се тогава обаче шефът на ДАНС да бъде извикан в комисията за борба с корупцията и да даде обяснение защо си е подал оставката, ако такава наистина е подадена. Депутати обаче коментираха пред “Всеки ден”, че е нормално с идването на ГЕРБ на власт шефът на ДАНС да подаде оставка, макар че има 5-годишен мандат.

Сертов беше посочен за шеф на агенцията от бившия министър-председател Сергей Станишев, тъй като преди това му беше съветник по сигурността. Така се появиха първите слухове за овакантяването на председателското място в ДАНС. Сертов си създаде врагове и с назначаването на Алексей Петров като негов съветник.

Преди дни вътрешният министър Цветан Цветанов посочи, че доверието на евроатлантическите партньори към ДАНС не е такова, каквото е било при създаването й. Цветанов говореше за промени в агенцията още преди да заеме поста на силов министър в кабинета на ГЕРБ. Според него дублирането на функциите на ДАНС и на МВР води единствено до състезателно начало и криене на информация между двете институции.

Няма проблем да има съветнически пост в ДАНС, проблемът е какви са функциите и хората, които го заемат, така министърът отговори вчера на въпроса дали подобен пост ще бъде запазен в агенцията. По този начин Цветанов за втори път в рамките на дни предизвиква Алексей Петров. “Аз смятам, че оценката, която в момента имаме, тя не е много благоприятна за състоянието на ДАНС,” каза Цветанов преди да поеме поста в МВР.

Бъдещият министър тогава обясни, че с директора на ДАНС Петко Сертов е имал само служебни отношения, но не и лични, а с Алексей Петров въобще не е водил никакви разговори по никое време. Цветанов каза, че след формиране на кабинета на 27 юли, ще бъдат изслушани ръководители на оперативните звена в ДАНС и в МВР и след това ще се даде ясна оценка за това дали ще работи или ще се търсят нови възможности.

Съпредседателят на Синята коалиция и председател на парламентарната комисия за контрол на ДАНС Иван Костов също коментира темата преди два дни. Според него на председателя на агенцията Петко Сертов е било отказано посещение в САЩ, тъй като тамошните служби загубили доверие в него.

Докато беше в опозиция Борисов неведнъж е заявявал, че ДАНС беше създадена срещу Румен Петков, тъй като той е бил много силен като вътрешен министър. За да правиш паралелна структура на МВР, означава, че нямаш доверие на вътрешния министър, но не можеш сам да го смениш, твърдеше лидерът на ГЕРБ.

Председателят на ДАНС има 5-годишен мандат и се назначава с указ на президента след предложение на премиера. Сертов бе назначен на поста в края на 2007 г., а агенцията започна да функционира от 2008 г. Малко след създаването й избухнаха няколко скандала – с разработката “Галерия”, в която се намираха разпечатки на телефонни разговори на журналисти и депутати, а заместникът на Сертов Иван Драшков изгърмя, след като се подписа под подписка срещу бившата червената депутатка Татяна Дончева.

Петко Сертов бе секретар на Съвета по сигурност към премиера Сергей Станишев. Член на Обществения съвет по евроинтеграция. Автор е на законопроекта за Държавната агенция „Национална сигурност”. Завършил е икономика в УНСС и полицейска школа във Франция. Бил е началник на служба “Международно сътрудничество” в МВР. Работил е в отдел „Западна Европа” във Второ главно управление на Държавна сигурност. В периода 1991 - 1997 г. работи в Националната служба за защита на конституцията и ЦСБОП. През 2001 г. Петко Сертов е експерт по сигурността към президента Георги Първанов. През 2005 г. е назначен за секретар на Съвета по сигурност към Министерски съвет.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини