Коронавирус, къш - новият световен хит (видео)

Композиторът Стефан Драгостинов създаде песен за коронавирус в стила на шопската фолклорна традиция. Изпълнението е на ръководения от него камерен хор "Драгостин фолк национал".

Проектът "Коронавирус, къш!" е отправен към целия цивилизован свят, това е нашето българско "музикално" лекарство против вируса, каза пред БТА авторът.

Текстът на песента е преведен на 30 езика, в това число - английски, френски, немски, руски, японски, португалски, китайски, арабски, зулу, африкаанс. По време на излъчването в YouTube, преводите вървят паралелно като субтитри.

"Горещото ми желание е хората от цял свят - на своя майчин език, да запеят в един глас, ведно с гласовитите певици "Коронавирус, къш!", допълва с усмивка Драгостинов.

Отзивите

Сред хилядите публикации в интернет, хората наричат песента "новият световен хит", "прекрасен Коледен подарък", "нова крилата българска песен полетя към света", "бисерът "Коронавирус, къш!" и "молитва за спасение, отправена към Господа"

Песента е от висотата на "Мистерия на българските гласове" - дълбоки национални корени и оптимистичен поглед към бъдещето, пише Жозе Савел от Испания.

"Възприемам песента като предновогодишна закачка - вместо честитка от един от най-големите специалисти в жанра, коментира проф. Атанас Карафезлиев. Прилича ми на традиционното "наричане" за прогонване на зли духове - връщане към корените. И това във века на изкуствения интелект и новия световен ред".

Според проф. Милена Моллова в сегашното трудно време "тази изключителна песен ни носи ведра светлина". Кой може да твърди,че музиката не е най-прекрасното нещо в живота ни, поздравления за автора и невероятните певици, допълва именитата ни пианистка.

Казахстанският диригент Абзал Мукхитидинов нарича "Коронавирус, къш!" удивителна музика.
Драгостинов получи специален поздрав и от Александър Селие - синът на Марсел Селие (1925-2013) - швейцарски музикант, продуцент и издател на български фолклор, чието име се свързва със световноизвестния хор "Мистерията на българските гласове". Той определя песента като "красива молитва" и "страхотно музикално лекарство".

За Стефан ДРАГОСТИНОВ

Стефан Драгостинов е композитор, пианист, диригент и педагог, автор на кантатно-ораториална, симфонична, инструментална, хорова, камерна и вокална музика. Ученик е на един от най-големите български композитори - проф. Панчо Владигеров. Носител е на първи награди на авторитетни международни конкурси по композиция - "Гаудеамус" (Холандия) за кантатата "Панаирът" (1978), "Карлхайнц Щокхаузен" (Италия) - за Концерт за пиано и оркестър (1980), Гран при на фондация "Франция - Артур Онегер" за кантатата Polytempi 3 (1982), "Симон Боливар" (Венецуела) за симфония "Монумент" (1984), "Фернандо Пессоа" (Португалия) - за Ода за морето (1986).

Автор е на шест симфонии, сред тях "Симфония за мира", създадена по поръчка на "Ротари интернешънъл" като символ на единението за мир и разбирателство.

До 1994 г. Драгостинов е ръководител на националния ансамбъл "Филип Кутев". С него осъществява турнета в цял свят. През 1988 г. записва в Япония първите три албума в историята на "Филип Кутев", като тиражът им достига рекордните 2 милиона екземпляра.
Създател е на проекта "Антология на българския фолклор", който осъществява последователно вече 20 години, заедно с основаната от него формация "Драгостин фолк".

За "ДРАГОСТИН ФОЛК НАЦИОНАЛ"

Женският хоров ансамбъл е основан през 1994 г. В него участват 14 певици, съпътствани от камерна инструментална група, съставена от петима виртуози (кавал, гайда, гъдулка, тамбура и тъпан.)

Формацията има активна звукозаписна дейност, но същевременно представя България и на различни международни културни форуми по света. Двучасовите концерти-спектакли на формацията, традиционно изнасяни под надслов "Звукови икони на България", предизвикват фурор по европейските сцени.

През октомври 2011 г., на конкурса, организиран от Би Би Си, "Нека народите пеят" формацията получава втора награда. Според критиката това е най-значимото българско постижение на международната конкурсна хорова сцена по онова време.

"Драгостин фолк национал" има издадени 11 компактдиска с над 700 минути музика от проекта "Антология на българския музикален фолклор".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини